Jak položit dřevěnou podlahu na OSB desky?

Dřevěné podlahy se těší velké oblibě už celá staletí – jsou přírodního původu, příjemné na pohled i na dotek a díky kvalitní povrchové úpravě dlouho vydrží. Chystáte se podlahu z masivu pokládat na podklad z OSB desek? V našem článku se dozvíte, jak na to.

OSB desky nacházejí uplatnění jako obklady stěn a stropů, jako skladba podlahy a používají se také jako roznášecí vrstva – například u podlah pokládaných plovoucím způsobem. Jsou odolné, tvarově stálé a skvěle odolávají vlhkosti. Jejich výhoda spočívá v suché výstavbě – není třeba čekat, až beton nebo anhydrit vyschne, navíc zbytečně nezatěžují strop spodního patra.

Z čeho se OSB desky vyrábějí?

Bývají vyrobené z hoblin či dřevní štěpky – ty jsou slisované do několika vrstev a spojené pojivem. Na trhu seženete mnoho různých druhů – některé jsou určeny do suchého prostředí, jiné do prostředí vlhkého. Budete po nich často chodit, nebo je chcete využít na půdě, kde se tolik nezatíží? Výběr je vždy nutné přizpůsobit konkrétnímu interiéru.

Roznášecí vrstva z OSB desek – jak předejít vrzání podlahy?

Obáváte se nepříjemného vrzání podlahy? Kromě správné pokládky finální nášlapné vrstvy, pomůže i správně realizovaná roznášecí vrstva. Nejlepším řešením je položit dvě vrstvy OSB desek křížem na sebe – tím se zvýší pevnost a dosáhnete větší rovinnosti podkladu.

Standardně se obě vrstvy, které bývají 15 až 18 mm silné, k sobě šroubují. U rastrového podkladu je třeba volit silnější desky – čím větší mezery podkladních latí, tím silnější OSB desky. Ještě větší pevnosti dosáhnete, když k sobě desky přilepíte. Důležité je, aby podkladní vrstva z OSB desek byla pevná, rovná, a aby nevrzala. Nezapomeňte k sobě desky přilepit také v místě spojů.

Pokládka dřevěné podlahy na OSB desky

Následuje kročejový podklad (nikoliv parozábrana – ta se na OSB desky dávat nesmí) a konečně – plovoucí podlaha nebo celoplošně lepené parkety. U plovoucího způsobu stačí použít podložku (např. Miralon, ideálně v tloušťce 3 mm). Celoplošné lepení vám zaručí kvalitnější výsledek. Podlaha je tišší, lépe drží a pod chodidly nepraská (vlivem změn teploty a vlhkosti).

Povrchová úprava

Aby dřevěná podlaha vydržela co nejdéle, ošetřete ji kvalitní povrchovou úpravou. Lak ji krásně zvýrazní a dá vyniknout jejím přirozeným kladům. Lakované podlahy vydrží i desítky let bez nutnosti přelakování, zatímco olejovanou podlahu, která vám umožní přímý kontakt se dřevem, musíte po roce (dle náročnosti používání) přeolejovat.

Pokud si výběrem vhodného laku a ostatních materiálů nejste jisti, nechte si od nás poradit. Podlahu si samozřejmě můžete položit sami, ale vždy se vyplatí montáž specializovanou firmou, nebo alespoň odborná konzultace.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3