Dřevěná podlaha do bytu dodá kapku luxusu

Výběr podlahy ovlivní vzhled celého vašeho bytu. Aktuálně jsou stále oblíbenější přírodní materiály a nábytek. Sníte i vy o krásné podlaze z masivního dřeva? Nenechte se odradit tím, že bydlíte v malé garsonce a zútulněte si ji voňavou podlahou z pravého dřeva. Podle čeho volit tu správnou?

Dřevěné podlahy nejsou pouze přepychovým doplňkem velkých domů, dodají osobité kouzlo i malému bytu pro jednu osobu. Jinak strohý interiér bude ihned útulnější. Přidejte k tomu ještě další dřevěné doplňky a nábytek v podobných barevných tónech a vznikne hřejivý domov, který vám bude kdekdo závidět – i když zabírá sotva pár metrů čtverečních.

Masivní podlaha v paneláku – proč ne?

Úžasné bydlení nevyžaduje stovky metrů prostoru, také skromná výměra vám umožní mít vše, co budete ke každodennímu fungování potřebovat. Stačí si určit priority a prakticky rozložit místnost tak, aby měl každý kout maximální využití. Celý byt propojte jedním typem podlahy – čistá jednolitá plocha místnost alespoň zdánlivě rozšíří. Doporučujeme použít třívrstvou podlahu, která vyniká vyšší stabilitou.

Protože je však součástí bytu kuchyňský kout a kuchyň bývá hodně zatěžovaná, musíte upřednostnit spíše tvrdší typ dřeva. V úvahu přichází ořech nebo dub – pochopitelně s ochrannou povrchovou úpravou (nabízí se olej či lak, který podlaze propůjčí vyšší odolnost proti vodě) a pečlivě ošetřenými spárami. K tomu vám dobře poslouží zase tekutá guma. Při pokládce se aplikuje na horní stranu zámku a dobře reaguje na rozměrové změny prken, k nimž během času dochází.

Poctivá podlaha dlouho vydrží

Když o ni budete dobře pečovat, vydrží vám poctivá dřevěná podlaha i celé generace. Navíc vám pomůže byt zhodnotit (to, kdybyste se jej rozhodli v budoucnu prodat). Nemluvě o tom, že je pro život zkrátka zdravější, než umělé materiály jako linoleum, které bývá s malými byty běžně spojováno.

Třívrstvé podlahy tvoří tři vrstvy masivního dřevanášlapná vrstva je z tvrdšího dřeva (buk, ořech, dub), ostatní vrstvy se vyrábí nejčastěji ze dřeva smrkového. Díky tomu přestojí téměř všechno a dojde-li k poškrábání, stačí ji přebrousit a opětovně nalakovat. Samozřejmě ale musíte počítat s pravidelnou údržbou – každá krása něco stojí. V tomto případě půjde jen o minimální námahu – povrch je nutno jednou za čas přelakovat či přeolejovat. Olejový nátěr se aplikuje jednou za dva roky nebo při vyšší zátěži podlahy častěji, lakovaná podlaha, když se k ní budete hezky chovat, vydrží i desítky let bez přelakování.

Jak místnost opticky zvětšit pomocí podlahy?

Naše smysly lze poměrně snadno ošálit, stačí mít základní přehled o působení barev a materiálů. Obzvlášť v malém bytě se nebojte zapojit optické iluze a vytvořit ze stejného dřeva, ze kterého máte podlahu, například i parapety nebo dekorační obklady na stěnách.

Místnost dovedou zvětšit světlejší barvy, které dobře odrážejí světlo, ponuřejší tóny ji naopak zmenší. Světlou podlahu proto kombinujte se světlejšími stěnami. Stejně tak může výsledek ovlivnit směr pokládky dřevěných prken – abyste místnost opticky rozšířili, položte je příčně.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3