Dřevěná podlaha versus dítě: kdo vydrží víc?

Každé dítě je radost, ale na druhou stranu je to také vrchní ničitel našeho interiéru. Občas vylije pití, sem tam mu upadne autíčko a ve svých objevitelských misích se občas rozhodne nějakou část nábytku rozebrat. A právě podlaha je místo, kde naše ratolesti tráví nejvíc času. Takže musíme vybrat takovou, na které bude dítěti příjemně a zároveň ji hned tak něco nezničí. Která je ta pravá?

Dřevěnou podlahu musíte naolejovat

Dřevěná podlaha je přírodní, dýchá, žije a dodává interiéru skvělou atmosféru. A bude se líbit i dětem. Proto se jí nemusíte do interiéru vůbec bát. Dřevěnou podlahu však nelakujte, ale naolejujte. Pokud se totiž podlaha poškrábe, jednoduše vezmete hadr a postižené místo olejem přetřete a nic nebude vidět. Pokud se dítě na podlaze počůrá, nebo vylije pití, místo pouze vytřete a nemusíte se bát, že by něco někam zateklo. My do spár totiž dáváme tekutou gumu, díky které tekutina nikam nezateče.

Malý kobereček na hraní stačí

Koberec je sice hebký a dítěti se na něm dobře sedí, ale jinak přináší celou řadu starostí. Pokud se dítě například počůrá, nebo něco vylije, z koberce to těžko dostaneme. A buď utratíme peníze za pravidelné profesionální čistění, nebo strpíme fleky. Lepší variantou rozhodně je jiný typ podlahy, na který koupíme jenom malý, hrací koberec třeba s autíčky, který lze v případě potřeby kdykoliv vyprat.

Vinyl obsahuje ftaláty a škodí zdraví

Na jednu stranu by se mohlo zdát, že je skvělým řešením vinylová podlaha, kterou snadno vytřete v případě nehody. Jenže tak tomu není. Sice již dnes splňuje přísnější normy, ale pořád se jedná o chemickou podlahu, která obsahuje ftaláty. Ftaláty, změkčovadla plastů, se z podlahy vylučují i několik desítek let, zvlášť když máte třeba podlahové topení. A to již může mít vliv na zdraví dítěte a vést k alergiím, neplodnosti, rakovině a podobně. Vinylová podlaha se hodí do kanceláře, nebo do čekárny u doktora, ale rozhodně ne do bytu.

Laminátové podlahy jsou levné, ale nevydrží

Laminátová podlaha je oblíbená zejména proto, že je levná a vypadá pěkně. Jejím hlavním problémem ale je životnost – moc dlouho nevydrží. Pokud na ní něco vylejete, zvlní se. Také se na ní tvoří chuchvalce prachu. A dlažba, ta je prostě studená.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3