Jak funguje podlahové topení?

Kdo zkusí podlahové topení, už nikdy v životě nechce nic jiného. Není totiž nic příjemnějšího, než bosou nohou chodit po dřevě vonícím přírodou a ještě si u toho nožky příjemně prohřát. Plánujete podlahové topení? Víte, na co si dát pozor?

Podlahové topení má mnoho výhod. Kromě toho, že se po něm příjemně chodí bosou nohou, tak také poskytuje čistší prostředí, na rozdíl od radiátorů, kolem kterých víří prach a které více vysušují vzduch. Aby dobře fungovalo, musíte následovat tyto body:

#1 Vyžadujte protokol o tepelné zkoušce

Pro domácí kutily je to možná špatná zpráva, ale podlahové topení si raději nechte nainstalovat od specializované firmy. V případě teplovodního topení se na první pohled jedná o jednoduchou věc, zalití trubek do betonu nebo anhydridu. Jenže když tento beton či anhydrid popraská, podlaha nebude držet a oprava bude velmi drahá.

Specializovaná firma, která topení instaluje, musí vyzkoušet, jestli topení funguje dříve, než se bude lepit podlaha. Potom vám vystaví protokol o tepelné zkoušce, který vám slouží jako záruka na topení, ale i na podlahu.

#2 Garance pomalého náběhu a seběhu

Protokolem firma garantuje také pomalý náběh a seběh topení. V praxi to znamená, že když podlahové topení zapnete, bude se pomalu prohřívat vrstvu po vrstvě 5-6 hodin a nepřesáhne maximální teplotu 28° C. I v případě, že topení vypnete, bude podlaha chladnout pomalu, vrstva po vrstvě. V případě, že by podlahové topení vytápělo do vyšších teplot, nebo se ohřívalo rychleji, podlaha by se zničila.

#3 Podlahu musíte nalepit

Na teplovodní topení musíte podlahu pokládat vždy lepením, nikdy ne plovoucím způsobem, protože pak podlaha nejen, že špatně topí, ale vlivem změny teplot vrže a lupe.  Nalepená podlaha lépe přilne k podkladu, na vlhkost a změnu teplot není náchylná, takže poskytuje skvělé tepelné vlastnosti.

#4 Nesázejte jenom na podlahové topení

Podlahové topení je příjemné, ale vzhledem k pomalému náběhu a seběhu doporučujeme alespoň do některých místností umístit i radiátor, abyste se měli kde ohřát, když přijdete v zimě do vychladlého domu. Nebo třeba do ložnice, abyste si mohli přidat teplotu v případě nemoci.

#5 Pozor na další typy topení

Kromě teplovodního topení existuje také možnost umístit pod podlahu elektrické topení, které se často umisťuje pod dlažbu například v koupelně. Pod dřevěnou podlahu se nehodí. Výjimku tvoří firmy, které garantují splnění podmínek pomalého náběhu, seběhu a maximální teplotě 28° C. To platí i pro méně obvyklou variantu infra topení, které je možné dát i pod plovoucí podlahu. Zde ale upozorňujeme, že podlaha může vrzat, pokud si nebudete hlídat relativní vlhkost vzduchu.

Podlahové topení je trendem, který si každý zamiluje. Pokud vás napadá ještě nějaká otázka ohledně podlahového topení, neváhejte nám napsat. Ať vám vše bez problému funguje!

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3