Jak odhlučnit podlahu?

Ať už bydlíte v rodinném domě, nebo patříte mezi obyvatele paneláku, s největší pravděpodobností nemáte žádný zájem na tom, aby byl každý váš krok po podlaze slyšet v okruhu 50 metrů. Nejlepší je na protihlukovou izolaci myslet před pokládkou, existují však i způsoby, jak alespoň částečně odhlučnit již položenou podlahovou krytinu.

Utlumte kročejový hluk na minimum

Zná to každý, kdo si někdy vyzkoušel bydlení v panelovém nebo bytovém domě: zvuky linoucí se z bytů kolem toho vašeho umí narušit chvíle odpočinku i rodinnou pohodu. Kromě útržků konverzací, štěkotu psů a bouchání dveří si lidé nejčastěji stěžují na hluk spojený s běžným pohybem po bytě, tedy chození, dupání, posouvání nábytku. S podobným problémem se můžete setkat i v případě patrového rodinného domu nebo v bungalovu, pokud nemá správně izolovanou podlahu.

Největší hluk vychází z podlah, u kterých chybí dostatečná izolace. Často se jedná o parkety nebo jiné dřevěné podlahy, které vlivem stárnutí a přirozené změny rozměrů začnou vrzat. Jediným řešením, jak se vzniklého problému zbavit, je rozebrání podlahy a dodatečná izolace vložením izolační desky mezi konstrukci a podlahovou krytinu. Stejný způsob se volí při kompletní rekonstrukci podlahy. Některé podlahové krytiny obsahují zvukovou izolaci už ve své skladbě.

Stavíte nový dům? Promyslete celou podlahovou konstrukci

Pokud váš dům ještě nestojí, máte příležitost naplánovat (nebo nechat naplánovat) skladbu podlahy tak, aby se kroky a jiné zvuky vaším domovem nesly co nejméně. Některé materiály použité jako základ vaší podlahy mohou vést zvuk lépe než jiné, to samé platí i u různých druhů podlahových krytin. Znalost přesného složení celé plánované podlahy je klíčová. Roli hraje i výška použitých materiálů, vybraná podlaha, u patrových domů skladba stropu nebo přítomnost podlahového topení.

Základem podlahové skladby je pevná vrstva (beton, dřevěné desky, hurdisky), na ni se většinou pokládají dřevovláknité desky nebo desky z minerální vlny jako tepelný a protihlukový izolant, poté následuje vrstva roznášející tlak (často OSB desky), poté následuje anhydrid a teprve potom přichází čas na kročejovou izolaci, která je poslední vrstvou pod samotnou podlahovou krytinou. Některé druhy podlahových izolací slouží k ochraně před více nepříznivými vlivy současně, mohou tak sloužit jako tepelná, akustická kročejová i parotěsná izolace v jednom.

Jakou kročejovou izolaci zvolit?

Zásadní je fakt, že zvuk je veden i stěnami. Jednotlivé desky by se tedy neměly stěn přímo dotýkat. Při výběru kročejové izolace je třeba zohlednit i několik dalších faktorů:

  • Výška izolace: Ideální je tloušťka mezi 5 a 10 mm, silnější materiály zbytečně zvyšují podlahu, navíc nemusí nutně mít lepší vlastnosti.
  • Akustický útlum: Různé produkty na trhu izolují jinak. Sledujte ukazatel ∆Lw, což je index zlepšení kročejového hluku po úpravě. U betonových podlah se běžné materiály (např. minerální vata), pohybují na úrovni ∆Lw 23-27 dB.
  • Dynamická tuhost: Čím nižší uvedená hodnota dynamické tuhosti, tím lepší zvukově izolační vlastnosti. Podle výrobce se hodnota pohybuje od 5 MN/m³.

V úvahu je třeba brát i povrch, pod a nad který se izolace bude pokládat. V nabídce je varianta pro podlahové topení, pod OSB desky nebo potěr, pod parkety, vinyl nebo třeba koberec.

Ideální řešení? Celoplošné lepení podlahy k podkladu

V poslední době naše podlahy prakticky každému zákazníkovi celoplošně lepíme k podkladu (ať už k OSB deskám, betonu či anhydritu), jelikož máme změřeno, že kročejový hluk je výrazně nižší než u plovoucího způsobu, u kterého je zapotřebí vložit izolační vrstvu, o které jsme psali výše.

Kročejový hluk tedy nejvíce snížíte, pokud podlahu celoplošně přilepíte k podkladu. Lepení podlahy je dokonce nutné v případě, kdy máte teplovodní podlahové topení. Podlahu musíte přilepit, jinak topení netopí.

Pokud máte naopak elektrické topení (ve formě elektrické rohože), podlaha se nelepí, ale využije se kvalitní izolace viz výše. Cenově dražší, ale zato skutečně prvotřídní izolační vrstvy dokážou i při malé tloušťce odizolovat velké množství hluku, za což vám všichni sousedi jistě poděkují.

Jde vám z uvedených informací hlava kolem? Kontaktujte nás, rádi vám s výběrem poradíme.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3