Jak položit dřevěnou podlahu na beton?

Zatoužili jste po dřevěné podlaze, ale nevíte, jak ji položit na beton, či jestli je to vůbec možné? Jaký typ podlahy je k tomu nejvhodnější? A dokážete masivní podlahu položit i sami? V našem článku vám poradíme.

Dřevěná podlaha se perfektně hodí do jakéhokoli interiéru – klasického, romantického i moderního. Zlepší kvalitu vašeho života a pomůže u vás doma vytvořit příjemnou atmosféru – a můžete se vsadit, že vám vydrží desítky let. Stačí o ni správně pečovat.

Bez suchého podkladu to nepůjde

Pokud jste se pro betonový podklad rozhodli vy sami, nejspíš víte proč. Možná jste si ale pořídili nedokončený dům či byt, kde podklad z betonu už byl a vy na něj nyní chcete položit dřevěnou podlahu, ale nejste si jistí, jestli to půjde. Můžete být v klidu – pokládka je možná.

Podklad však musí být naprosto suchý. Pro jistotu si to sami ověřte – pomocí vlhkoměru. Kdybyste tuto část přeskočili a podklad byl ještě vlhký, podlaha by se v řádu několika dní zkroucením zničila a vy byste museli začít od začátku. Maximální vlhkost by u betonu měla být do 1,5 %.

Rovná vrstva je základ

Betonová vrstva musí rovněž být rovná. Není tomu tak? V tom případě je nezbytné podlahu zbrousit pomocí brusky, nebo bude zapotřebí nivelační stěrka. Nechcete přece, aby podlaha začala vrzat či se dokonce zcela poškodila. Nerovnost nesmí být větší než 2 mm na dva metry měřené délky.

Během pokládky musíte udělat dilatační spáry – zajistí, aby se podlaha mohla rozpínat a smršťovat vlivem vlhkosti a změnou teploty.

Pokládka dřevěné podlahy na beton

Dřevěná podlaha se na beton může buďto celoplošně nalepit, nebo může jít o pokládku plovoucím způsobem. U plovoucí podlahy nemusíte čekat na zasychání a nábytek na ni lze umístit bezprostředně po dokončení, zato u lepených podlah je třeba jeden až dva dny počkat.

Mezi nejčastější podklady, které se u dřevěných podlah používají, patří anhydrit a beton. U těchto podkladů je vždy potřeba použít parozábranu – pouze u dřevěných podkladů (např. OSB desky) se nedává. Na parozábranu se dále pokládá kročejová izolace.

Jestli budete podlahu lepit, musí se podklad nejdříve napenetrovat – u betonu to stačí provést jen jednou. U anhydridu je nutné penetrovat dvakrát. Vše si pečlivě rozpočítejte – máte-li křivou stěnu, první řadu parket tomu budete muset přizpůsobit a příslušně oříznout. Lepidlo nanášejte v pravidelných vrstvách pomocí stěrky. Ale jen do míst, kde se právě chystáte pokládat – aby zbytečně nezasychalo.

Celoplošně přilepená podlaha

Celoplošné lepení je kvalitnější způsob pokládky, kdy stačí poloviční dilatace než u plovoucí pokládky. Podlaha je tichá a na chůzi velmi příjemná – pod chodidly nepraská, díky tomu ji mnozí lidé upřednostňují. Tady je perfektně rovný podklad také důležitý, ale ne tolik jako u plovoucího způsobu pokládky. Konkrétní typ lepidla (syntetické, disperzní či polyuretanové) se odvíjí od typu podlahy.

Přemýšlíte, jestli je právě vaše podlaha k pokládce na beton vhodná? Využijte našeho rádce – poradíme vám, jaké příslušenství použít – od penetrace až po lepidlo – i jak při pokládce postupovat. Najdete jej na našem webu v pravém dolním rohu.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3