Jak přírodně ztmavit podlahu bez moření? Vyzkoušejte čpavkování

Tmavé odstíny dřevěných podlah jsou symbolem luxusu. Jakékoliv místnosti dodají přepychovou atmosféru a není proto divu, že jsou velice žádané. Levnější dřeva, která přirozeně tmavší odstín nemají, se dají ztmavit mořením, které se do dřeva vpije. O mnoho lepší je technika čpavkování, která zanechá přirozený povrch a neztratíte tak kontakt se dřevem.

Ztmavování dřeva znali už naši předci, kteří nejčastěji dřevo termizovali v ohni tak, aby bylo chráněno před červotoči a plísněmi, čímž dřevo také ztmavlo. I se čpavkováním dřeva se běžně setkávali, zejména v kravínech, kde čpavek vypouštěly krávy.

Čpavkovací komora

Samotné čpavkování se provádí ve speciální čpavkovací komoře, do které se umístí dřevo a několik hodin na něj působí čpavek. Dřevo poté získá exkluzivní nafialovělou barvu, která je typická pro vzácné ořešáky černé, které rostou ve Spojených státech.

V komoře lze dosáhnout i úplně tmavé barvy, pomocí hloubkového čpavkování pod tlakem, které trvá zhruba týden. Díky této technice můžete získat nádherné tmavé odstíny, bez barev, mořidel a ztráty kontaktu se dřevem.

Úspora financí

Ořechové dřevo je drahé a těžko se shání, zejména elegantní kousky z ořešáku černého. Tuzemský ořešák vlašský má bohužel spíše nevýraznou šedivou barvou a proto je natolik vyhledávaná spíše jeho americká varianta

Právě čpavkováním tento krásný, nafialovělý odstín získáte třeba u dubového dřeva, čímž snoubíte kvalitu s elegancí a vaše podlaha bude nejen krásná, ale i kvalitní a trvanlivá, se značnou finanční úsporou.

Kam se tmavá podlaha hodí?

Dřevěná podlaha tmavého odstínu na rozdíl od světlých variant působí elegantně prakticky v jakémkoliv interiéru. Dejte si však pozor, pokud je místnosti příliš malá, tmavá podlaha ji opticky zmenší a utopí, proto volte tmavé odstíny jen do větších prostor s dostatečným přístupem světla.

Jak to probíhá?

Dodat dřevu nádherný nafialovělý odstín můžete v naší čpavkovací komoře, dřevo může být surové, nebo již opracované před čpavkováním a po pár hodinách získáte věrnou imitaci exkluzivního ořechového dřeva. Pokud vás technika zajímá, neváhejte se nám ozvat.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3