Jak probíhá renovace dřevěné podlahy?

Je vaše dřevěná podlaha nenávratně poznamenaná zubem času a váháte nad investicí do nové? Dobrou zprávou je, že to dělat nemusíte. Nezbavujte se zbytečně dřevěné podlahy, jde to totiž i jinak – podlaha možná po dlouhých letech nevypadá právě nejlíp, je ale stále možné ji opravit.

Přírodní vzhled dřevěné podlahy dokáže navodit příjemnou domácí atmosféru. Byla by velká škoda nahradit ji linoleem či jiným umělým materiálem. I starou podlahu lze renovovat. Pokud si na to netroufáte svépomocí, nechte opravu na odbornících, kteří mají k dispozici profesionální nástroje.

Stará podlaha bude zase jako nová

V převážné většině případů se renovace staré dřevěné podlahy vyplatí. Aby bylo možno určit, co všechno bude potřeba udělat, musí se nejprve zhodnotit její stav. Je rozvrzaná a pohyblivá, nebo jen poškrábaná? Je-li poškození pouze vnější a na povrchu jsou jen drobné škrábance, postačí zbroušení a nová vrstva laku.

Ale pokud je vaše podlaha zcela zdeformovaná, bude se muset nejdříve srovnat a – v případě spár – ji bude nezbytné celoplošně přetmelit, pravděpodobně i několikrát. Teprve pak přijde na řadu broušení a závěrečné lakování.

Do oprav se můžete pustit i sami, půjde však o složitý a hlavně zdlouhavý proces. Specializovaná firma, která se opravou podlah zabývá, vám ušetří čas i starosti. Navíc má k dispozici větší počet brusek – i takových, které si snadno poradí s hůře přístupnými místy a rohy.

Podklad musí být kvalitní

Základem perfektní dřevěné podlahy je vždy precizní podklad – rovný, suchý, pevný a trvanlivý. Nesmí se nikde prohýbat. To platí v případě nové i starší podlahy. Jedině tak vás bude výsledek těšit dalších dvacet let.

Renovace parket

Při opravě vás nejdříve čeká demontáž parket, jejich důkladné vyčištění a zbavení se zbytků starého podkladu. Poté následuje příprava podkladu nového. Většinou se volí beton nebo anhydrit, kde je nutné použití parozábrany. U lepených podlah je třeba podklad napenetrovat – beton jen jednou, anhydrit dvakrát.

Dále se pokračuje betonováním – aby se vyrovnaly rozdíly mezi jednotlivými místnostmi – dilatací a vyrovnáním nivelační stěrkou, která je pod parkety vhodná.

Plovoucí způsob pokládky vyžaduje zcela rovný podklad s parotěsnou folií. Ta se u podlahového topení mnohdy nedává a často ji nahradí podložka pro podlahové topení.

A co dál? Dřevo vyžaduje péči

I když máte opravu starší dřevěné podlahy úspěšně za sebou, je dobré mít na paměti, že o ni musíte pečovat, aby ve skvělém stavu vydržela co nejdéle. Povrch se musí čas od času ošetřitlakem či olejem. Lakované dřevo vyžaduje minimální údržbu, zatímco olejovanou podlahu musíte minimálně jedenkrát ročně zase přeolejovat. Ale stojí to za to – olejovaná podlaha vypadá opravdu působivě.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3