Na kolik vás vyjde pokládka dřevěné podlahy?

Máte vyhlédnutou krásnou dřevěnou podlahu a nechcete se pouštět do jejího položení svépomocí? Pak vás čeká výběr firmy, která to udělá za vás. A bude vás zajímat cena. Jak se určuje cena položení dřevěné podlahy, co je třeba zohlednit a proč se nemáte spokojit s jednoslovnou odpovědí, vám objasníme v následujícím článku.

Cena pokládky je závislá na mnoha faktorech

Při poptávání ceny pokládky dřevěné podlahy chtějí zákazníci slyšet jasnou a stručnou odpověď jako: 180 Kč za m². Domluvená částka je potom fixní, jasně daná… a často nevýhodná pro jednu nebo druhou stranu. Pokladači, kteří mají pevně stanovenou částku za položení m² podlahy, totiž musí mít cenu nastavenou tak, aby pokryla i všechny nenadálé situace, které se při pokládání podlahy mohou objevit a celou zakázku prodražují. U nás je proto cena stanovena až na místě podle typu podlahy, velikosti místnosti a dalších faktorů.

Cena za metr čtvereční pokládky se u nás pohybuje od 180 do 420 Kč. Při stanovení ceny hraje roli i rozměr prken, druh spoje (pero nebo drážka) i povrchová úprava. Olejovanou podlahu je totiž nutné po položení přeolejovat. My do našich podlah při montáži aplikujeme izolační tekutou gumu, která chrání dřevěnou podlahu před zatečením jakékoli tekutiny, čímž se zabrání jejímu možnému poškození. Tuto aplikaci máme již v ceně pokládky.

Cenu počítáme i podle plochy. Položení podlahy v malé místnosti totiž obnáší stejný transport, přípravu, měření a úklid jako pokládka ve velké místnosti, výsledná cena za m² bývá tedy u malých místností o něco vyšší než u velkých.

Příprava podkladu a lepení

Dalším faktorem, který ovlivňuje naši celkovou cenu za práci, je (ne)připravenost podkladu. U některých zákazníků můžeme hned začít s pokládkou, jinde se musí brousit, nivelovat a upravovat. Cena této práce začíná na nule a může se vyšplhat až na 500 Kč za m². Náklady navyšuje i potřeba lepení některých druhů podlah. Před samotným lepením je totiž nutná penetrace. Za lepení a penetrování si účtujeme od 80 do 160 Kč za m² podle velikosti plochy (větší plocha = nižší cena za metr).

Podlahové a jiné lišty

Sebehezčí podlaha není hotová, dokud není i olištovaná. Instalace soklových, přechodových a schodových lišt nebo dilatačních korků je dalším nákladem, který většinou není v ceně za pokládku zahrnut. Pokládka soklových lišt našimi zaměstnanci stojí v závislosti na zvoleném materiálu i způsobu uchycení 145 až 185 Kč za běžný metr, schodové a přechodové lišty instalujeme za cenu od 60 do 600 Kč za běžný metr.

Doprava a další služby

V ceně zohledňujeme i cenu za dopravu a manipulaci s materiálem. Většinou účtujeme 15 Kč za km. Při montáži na místech vzdálenějších než 80 km preferujeme ubytování montážníků na místě. Umíme i řešení specifických situací a detailů: naši zaměstnanci umí zafrézovat do podlahy před krbem bezpečnostní sklo, obložit vyvýšená místa nebo schody. Podobné vícepráce stojí 500 až 750 Kč za hodinu.

Jak vidíte, nacenění položení dřevěné podlahy a všech přidružených úkonů není jednoduchou záležitostí. Věříme, že detailní seznámení s našimi cenami vám pomůže pochopit, proč od nás v odpovědi na otázku ceny neslyšíte jednoznačnou, ale nic neříkající sumu.

Nenašli jste v článku odpovědi na všechny vaše otázky? Zavolejte nám, rádi vám na vše odpovíme.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3