Jakou vybrat dřevěnou podlahu na chalupu?

Do chat a chalup dřevěná podlaha zkrátka patří – dokresluje atmosféru, je příjemná na pohled i dotek a má neopakovatelné kouzlo. V materiálu už máte jasno, ale nevíte, jaký typ dřeva nebo barvu zvolit? Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit.

Není dřevo jako dřevo

Každá dřevěná podlaha je krásná. Problém však nastává v otázce životnosti. Prkna z modřínu nebo smrku jsou cenově dostupná, ale měkká, a tudíž i náchylná k poškození. Pokud se proto z estetických či finančních důvodů rozhodnete pro tuto variantu, je třeba počítat s rizikem poškrábání a kratší životností podlahy.

Odolnost lehce zvýší vrstva laku, přesto se ale nedoporučuje pokládat podlahu z měkkého dřeva v místnostech, jako je kuchyně či obývací a dětský pokoj, kde je vyšší riziko jejího poškození. Měkkého dřeva se naopak nemusíte bát třeba v ložnici, pracovně nebo pokoji pro hosty. Prkna z dubu, jasanu nebo exotických dřevin jsou oproti tomu odolná a tvrdá a hodí se kamkoliv. Kromě toho vydrží ve skvělém stavu často i déle než 30 let.

Při výběru dřevěné podlahy na chalupu je třeba brát v úvahu její vlastnosti. Mezi ty pozitivní patří především skvělá akustická izolace a již zmiňovaná vizuální stránka. Kromě toho je chůze po dřevěné podlaze příjemnější než po dlažbě nebo dřevěných imitacích, je měkčí a už od pohledu hřejivější. Na druhou stranu je tento druh podlahy náchylnější na výkyvy vlhkosti: v létě mohou prkna vysychat a smršťovat se, v zimních měsících naopak vlhnout. Jde zkrátka o živý materiál, který pracuje a mění se. Tento problém se lépe řeší v bytech či rodinných domech než v jen občas navštěvovaných rekreačních objektech. Při výběru dřevěné podlahy na chalupu se proto vždy poraďte s odborníkem, který navrhne řešení na základě všech vámi poskytnutých informací.

Zaměřeno na vzhled

Jakmile se rozhodnete, zda pořídíte měkčí dřevo, nebo zainvestujete do tvrdšího provedení, budou vás čekat další volby týkající se vzhledu prken: budou přírodní, lakovaná, olejovaná? Jaký odstín zvolíte a jaká by měla být šířka jednotlivých prken?

Do menších místností se obecně doporučuje použití světlejších odstínů, které opticky zvětší a projasní celý prostor. Příliš světlá podlaha však lehce poukáže na každé smítko (to stejné ale platí i u hodně tmavých odstínů). Čím větší kresba dřeva, tím méně na něm půjdou vidět nečistoty. Myslete na to při výběru, abyste místo relaxace na chalupě nevěnovali největší prostor úklidu.

Měkké i tvrdé dřevo je možné namořit, čpavkovat nebo nalakovat do široké škály odstínů, takže podlahu lehce sladíte třeba s plánovanou kuchyní nebo nábytkem. Chcete nechat vyniknout přirozenému odstínu dřeva? Zvolte olejovou úpravu. Nezapomeňte ale, že nátěr bude třeba čas od času obnovit, a pozor si dejte i při volbě přípravku na mytí země.

Důležitým krokem je také zvolení formátu podlahy. Kromě prken různých šířek můžete zvolit i palubky, dřevěné parkety nebo lamely, záleží jen na vašem vkusu.

Chcete si prohlédnout vzorky nebo poradit s výběrem vhodné podlahy? Kontaktujte nás, rádi poradíme.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3