Pokládáte podlahu sami? Tak na tyto věci si rozhodně dejte pozor!

Pořizujete si novou podlahu a přemýšlíte nad tím, že si ji položíte sami? A víte jak na to? Připravili jsme pro vás důležité body, ve kterých se často při pokládce chybuje a podlaha se posléze vyboulí, začne vrzat a poničí se.

Pokládka dřevěné podlahy není složitá, ale vyžaduje preciznost a důsledné následování pravidel, abyste si pak užívali krásné podlahy dlouho a bez starostí. V každém pátém balení parket najdete tištěný návod. Následovat ale můžete také video návod na pokládku podlahy, který jsme pro vás připravili. Podívejte se, kde nesmíte udělat chybu.

#1 Podklad musí být suchý

Pokud pouze měníte podlahu ze staré na novou, můžete tento bod přeskočit. Jestli se však chystáte položit podlahu v novostavbě, vždy zkontrolujte, jestli je beton suchý! Pokud je totiž podklad mokrý, podlaha se během několika dnů zvlní a je na vyhození. Ideálně vlhkost betonu zkontrolujte vlhkoměrem, abyste měli jistotu. Vlhkoměr se u nás dá zapůjčit.

#2 Podklad musí být rovný

Před pokládkou si vezměte dva metry rovnou lať a vyzkoušejte, jestli pod ní není díra větší než 2 mm. Pokud ano, podlahu musíte zbrousit bruskou na beton nebo ji vynivelovat. Jinak hrozí, že bude vrzat a nebo se při velkých nerovnostech může zničit.

#3 Musíte udělat dilatační spáry

Dilatační spáry jsou nutností, podlaha musí mít vůli, aby se vlivem teploty a vlhkosti mohla roztahovat. Dilatace se dělají od 1 až do 1,5 cm a pokud je neuděláte, podlaha se v místě nejmenšího odporu rozlomí. A to je konec.

#4 Způsob pokládky

Pokud pokládáte plovoucím způsobem, na beton nebo na anhydrit, musíte položít na podklad parozábranu, na kterou se pak položí kročejová izolace, např. miralon. Parozábrana se přes sebe lehce přeloží, spoj se přelepí lepící páskou, ale pozor, miralon přes sebe nepřekládejte! V případě, že se jedná o dřevo nebo OSB desky, parozábrana se dávat nesmí, podklad by shnil!

#5 Směr pokládky

V případě, že se jedná o hladkou podlahu, prkna směřují od vás k oknu. Pokud by totiž byly na šířku, podlaha bude osvětlená tak, že budou vidět čáry a nebude vypadat hladce. Jestliže pokládáte podlahu ve vzoru selského prkna, která má stržené hrany, můžete si tímto opticky místnost rozšířit.

#6 Rozpočítejte si to

Rozpočítejte si to tak, aby se vám nestalo, že vám na konci zbydou třeba 2 cm. Potom totiž podlahu stěží zacvaknete a navíc to u hrany zdi nebude vypadat dobře. Pokud vidíte, že vám třeba 15 cm zbyde, rozpulte si 7,5 cm na každou stranu.

#7 První řada je nejtěžší

Pokud máte křivou stěnu, na parketu si ji obkreslete a pak ji přesně uřízněte. První řada je ale nejtěžší i v případě, že máte rovnou stěnu. Když ji ale zvládnete položit, potom už je to hračka, nanášíme gel a zacvakneme buď konkrétní parketu, nebo řadu za řadou.

#8 Lepidlo nanášíte po částech

Lepidlo nanášíte na podlahu v rovnoměrné vrstvě pomocí stěrky, ale vždy jen na tu část, na kterou v nejbližší době položíte parkety, jinak by vám mohla zatvrdnout.

#9 Na lepenou podlahu nevstupujte hned

Na plovoucí podlahu můžete začít stěhovat nábytek ihned po položení, ale u podlahy lepené musíte 24 - 48 hodin počkat. V případě, že máte podlahu olejovanou, po pokládce je potřeba ji znovu naolejovat. Nezapomeňte také odstranit zbylý gel.

#10 Užijte si to

Podlaha je položená, máte za sebou kus práce a nyní už nezbývá než si to pořádně užít. Gratulujeme vám!

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3