Skladba dřevěné podlahy: k čemu jednotlivé vrstvy slouží?

Dřevěné podlahy patří mezi nejoblíbenější podlahové krytiny. Jsou přírodní, krásně se po nich chodí a vytváří doma útulnou atmosféru. Uvažujete o pořízení dřevěné podlahy? Podívejte se, z čeho se dřevěná podlaha skládá.

Aby byla dřevěná podlaha dostatečně pevná a tvrdá, je nutné, aby měla dostatečnou tloušťku. Můžete tak vsadit na masivní dřevěnou podlahu z jedné vrstvy nejčastěji dubového, nebo jiného tvrdého dřeva. Prkna z masivu jsou ale drahá a z důvodu neustáleho pracování dřeva se časem mohou zkroutit nebo popraskat. Proto řada výrobců podlahy vylepšuje, aby nabídla co nejlepší kvalitu a v mnoha případech ale i co nejnižší cenu. Taková levná podlaha s velmi tenkou nášlapnou vrstvou ale nic nevydrží.

Vícevrstvé podlahy

Řešením jsou proto podlahy z více vrstev. Na trhu se setkáte s dvouvrstvými, které jsou nejčastěji z HDF desky a nášlapné dubové vrstvy a třívrstvých podlah. Všechny tři vrstvy totiž mají svou funkci a my tak můžeme zaručit jak vysokou kvalitu, tak přívětivou cenu.

Odolná nášlapná vrstva

První, nášlapná vrstva je z tvrdého dřeva – to může být dubové, bukové, ořechové či třeba javorové. Nejčastěji má tloušťku 3,5 mm. Zbylé dvě vrstvy už jsou pouze konstrukční, proto se nevyrábí z tvrdého dřeva.

Středová vrstva zlepšuje kročejový efekt

Středová vrstva se nejčastěji vyrábí se smrkového, někdy také borového dřeva a má většinou 9 mm. Měkké dřevo zde má své opodstatnění – zlepšujte totiž kročejový efekt podlahy, změkčuje došlap a eliminuje tak hluk. Zabraňuje také roztažnosti celé podlahy.

Protitahová vrstva zajišťuje stabilitu

Třetí, nejspodnější vrstva se nazývá protitahová a vyrábí se ze smrkové dýhy. Nejčastěji má 1,5 mm a zajišťuje stabilitu celé podlahy hlavně před kroucením a praskáním.

Třívrstvé podlahy zaručí vysokou odolnost

Pokud například chcete podlahu z buku, který má menší rozměrovou stálost, ve třech vrstvách bude daleko stabilnější, stálejší a odolnější. Nehrozí, že se bude kroutit, praskat nebo nadměrně sesychat. Vyšší odolnost tři vrstev zaručují i u ostatních dřevin. Třívrstvá podlaha vám díky tomu vydrží dekády a v případě opotřebení ji jednoduše zbrousíte a přelakujete, případně naolejujete, ale důležité je, aby nášlapná vrstva měla min. 3,5 mm, aby bylo co brousit a renovovat.

Správná pokládka je základem

Kvalitní vlastnosti podlah ale zaručí jen správná pokládka. Přečtěte si, jak podlahu správně položit a jaký je rozdíl mezi lepením a pokládkou plovoucím způsobem.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3