Sušení dřeva

Dřevo je krásný, přírodní materiál, se kterým je radost se obklopit. Musí být ale pořádně vysušené, protože jinak ho nemůžeme opracovat a nalakovat, protože by se zkroutilo, změnilo tvar a ve výsledku by vůbec nevypadalo dobře. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se dřevo vysouší?

Pokud byste jakýkoliv strom zvážili před a po vysušení, budete překvapeni – váha bude o polovinu nižší. Ve stromech totiž nalezneme až 50 % vody a tu musíme dostat ven již před zpracováním. Jinak se nám výrobek bude kroutit a vzpouzet. Voda se vždy nejdříve odpaří z povrchu, který pak nasakuje vodu z nižších vrstev a znovu se odpařuje. A takhle to pokračuje až do úplného vysušení.

Dřevníky, přístřešky u stran domů či třeba otevřené stodoly jsou ideálním místem, kde se dřevo suší přirozeně. Pokud má dostatečný přísun vzduchu a minimum vlhkosti, neshnije. Přirozeně takto můžete sušit dřevo třeba na topení, což trvá více než dva roky. Nicméně na výrobu dřevěného nábytku a podlah nemůžeme dva roky čekat a tak dřevo sušíme v sušárnách.

Horkovzdušná sušárna

Nejlevnější je sušení v horkovzdušné sušárně, kde čtyřmilimetrovou dýhu vysušíme za pár dnů. A dubovou fošnu o průměru 5 cm za pouhé dva měsíce, což je na rozdíl od letitého přirozeného sušení pořádná rychlost. Problematické je však dobře odhadnout intenzitu sušení tak, aby nám dřevo nepopraskalo. Pokud totiž povrch vyschne příliš rychle, zmenší se a vnitřek zůstane vlhký, tak dřevo praskne. Proto dnešní moderní sušárny mají spoustu čidel, která hlídají teplotu a vlhkost proudícího vzduchu, teplotu dřeva a vlhkost dřeva na povrchu a uvnitř, aby materiál, byl vysušen co nejšetrněji a mohli z něj vzniknout nádherné výrobky.

Kondenzační a vakuová sušárna

Kondenzační sušárny jsou ke dřevu šetrnější, riziko prasknutí a zkroucení je menší a metoda je proto vhodná pro dražší dřevo vyšší kvality. Sušárna funguje na podobném principu - v momentě kdy sušárna dosáhne teploty, která je pro daný typ dřeva vhodná, začne postupně odebírat vzdušnou vlhkost uvolněnou ze dřeva a odvádět vodu pryč. Velice šetrná k materiálu je také vakuová sušárna, která je navíc o 10-20 % rychlejší. Podtlak dřevu svědčí a riziko praskání a kroucení je o mnoho nižší.

Mikrovlnné sušárny

Nejrychlejší, ale zároveň nejdražší je sušení v mikrovlnných sušárnách, kde i velice kvalitní, dražší dřevo vysušíme v řádu hodin bez toho, abychom riskovali prasknutí a pokroucení. Nevýhodou tohoto typu sušáren je jejich malá velikost. S většími kusy dřeva si neporadí.

Jaká je ideální vlhkost?

Cílová vlhkost dřeva se liší při jeho použití v interiéru a exteriéru. Pokud dřevěný materiál používáme uvnitř, vlhkost musí být nižší než 8 %, venku by se měla pohybovat kolem 14 - 15 %. Příliš vlhké dřevo má tendenci ke zkáze, láká třeba dřevomorku a další dřevokazné houby. Existují však výjimky, kdy je použito vlhčí dřevo a využita jeho vlastnost sesychání a sesedání – například u vazeb či roubených staveb.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3