Světlá vs. tmavá podlaha. Jakou zvolit?

Výběr dřevěné podlahy do interiéru je vždy oříšek, v první řadě musíme vybrat vhodný druh dřeva a také barevný odstín, tak, aby co nejlépe doladil celý prostor. Nejoblíbenější jsou světlé podlahy, které se snadno udržují, tmavé jsou zase považovány za nejluxusnější. Jaký odstín vybrat?

Tmavá elegance do velkých prostor

Tmavé odstíny podlah jsou právem považovány za nejpřepychovější. Dodávají interiéru úžasnou eleganci a nádech dokonalosti. Můžete zvolit podlahy namořené, ztmavené čpavkováním nebo přirozeně tmavé podlahy, například z luxusního ořechového dřeva.

Při pořízení tmavé podlahy je však nutné počítat s vysokou cenou a pravidelnou údržbou. Jejich hlavní nevýhodou je, že je na nich vidět každé smítko a pokud nejste fanoušky častého úklidu, tmavé podlahy se vyvarujte.

Nezapomeňte také na to, že tmavé podlahy opticky zmenšují a ztmavují interiér, a proto se nehodí do malých, tmavých místností. Před jejím pořízením si proto dobře rozmyslete doplňky, jako je nábytek, ale také barva stěn, aby výsledkem nebyla tmavá, smutná špeluňka.

Trend světlých podlah

Ačkoliv v minulosti převažovaly spíše tmavé odstíny, dnes jsou nejoblíbenější světlé podlahy. Jsou totiž velice praktické, snáze se udržují a hodí se do každého prostoru. Prostor opticky zvětšují a prosvětlují a dají se sladit jak s dřevěným, tak s barevným interiérem.

Skvělou volbou jsou bělavé a šedavé podlahy, které dodají interiéru nádech čistoty a prostornosti. Chybu neuděláte ani klasickou světle béžovou a jemně hnědou barvou. Důležitá je také kresba dřeva a šířka prken, která jemnost barvy zdůrazňuje.

Zlatá střední cesta?

Středně tmavé podlahy vyžadují důkladný výběr, tak aby se do interiéru doopravdy hodily. Opět platí, že u větších prostor budete mít volbu daleko snadnější než u těch menších, kde je vždy nutné promyslet celkový ráz místnosti a vhodně sladit s nábytkem. Výhodou středně tmavých podlah je nenáročná údržba, drobečky a smítka jsou zde vidět daleko méně, než v případě úplně tmavých či jasně světlých podlah.

Jak je to s leskem?

Dřevěné podlahy se lesklé většinou nedělají, ani vám tuto variantu nedoporučujeme. Nejenže pocitově ztratíte kontakt se dřevem, ale také vás pořádně potrápí každá kapička či šlápota, které jsou na podlaze okamžitě vidět.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3