Světlou nebo tmavou podlahu k dveřím a nábytku opačné barvy? Vyhrajte si s kontrasty

Chystáte se na redesign celé domácnosti? Uvažujete o výměně dveří či podlahy? Jak interiéru propůjčit ten správný ráz? Poradíme vám s vhodnými barevnými kombinacemi.

Dřevo dovede pozvednout každý pokoj – ať už se jedná o malou komůrku s jediným oknem či prostorný obývák. Je ale velmi zásadní, jaký druh dřeva a barvený odstín zvolíte. Pomocí barev můžete totiž interiér buďto opticky zvětšit, nebo jej naopak výrazně zmenšit.

Začněte výběrem podlahy – ta rozhodne o charakteru celého vašeho bytu. Volte podle toho, jaký prostor máte k dispozici. Teprve pak přijdou na řadu dveře – ty by měly zdůraznit celkový dojem.

Tmavá do otevřených prostor, světlá do menších bytů

Větším místnostem zalichotí sytější a tmavší barvy s bohatou kresbou. Prostoru dodají potřebnou hloubku a eleganci. Skvělou volbou je tmavý dub, buk, ořech, nebo nádherná třívrstvá podlaha z exotického dřeva Merbau. Tmavá barva se však nedoporučuje do malých garsonek ani menších pokojů, které samy o sobě působí stísněně – tmavou podlahou by se tento efekt ještě prohloubil.

Světlá podlaha opticky zvětší malé byty a místnosti. Dodá jim vzdušnost a příjemnou hřejivou atmosféru. Skvělé odráží světlo a lze ji použít prakticky všude – i ve větších halách a obývacích pokojích. V takovém případě si ale vyhrajte s kontrastními prvky, nábytkem a dekoracemi. Mezi oblíbené druhy dřeva patří javor, světlý dub nebo třeba jasan.

Světlá podlaha, tmavé dveře – tmavá podlaha, světlé dveře

Zajímavý a vhodně použitý kontrast dodá interiéru nádech nadčasového luxusu. Tmavší podlahu kombinujte spíše se světlejším nábytkem, krásně proti ní vynikne. Totéž samozřejmě platí i naopak.

Stejně důležitý je i výběr dveří. Je tomu podobně jako u podlahy – dveře mohou prostory pocitově trochu „přifouknout", ale také je usadit. Záleží, jaký je váš záměr – dosáhnout nechtěného výsledku jen proto, že jste si důkladně nenastudovali všechny možnosti, by byla škoda. Promyšleným designem ohromíte nejen vaše hosty, ale hlavně z něj budete mít radost vy sami.

Dveře slaďte s podlahou a rámy oken. Můžete vše vybírat takzvaně tón v tónu, tak aby se jednotlivé prvky krásně propojily a staly se součástí jednoho velkého celku, nebo zvolit nápaditý protiklad, který prostor oživí.

Světlá podlaha v kombinaci s tmavými dveřmi a tmavým nábytkem působí nenásilně a hezky. Každý detail tak lépe vynikne. Tmavá podlaha zase zdůrazní světlý nábytek a dveře.

Proč kontrasty tak dobře fungují?

Kontrasty interiéru propůjčují hloubku. Tmavé dveře ve stejné barvě jako má podlaha, by se s ní zbytečně slily a nic v místnosti by nepřitáhlo vaši pozornost. Správně volené kontrasty jsou zkrátka zajímavější. Zbytečně však nekombinujte přírodní materiály s těmi umělými a vyhněte se také použití dvou rozdílných a stejně výrazných kreseb dřeva. Pokud má podlaha výraznou kresbu, měly by být dveře spíše nenápadnější – s velmi jemným vzorem. Když budete tyto zásady respektovat, docílíte velmi působivého výsledku.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3