Trendy v podlahách. Co dnes frčí?

Přemýšlíte nad novou podlahou a chcete něco moderního? Nevíte, jestli zvolit dub, buk nebo třeba javor? Jakou barvu? Podívejte se s námi na současné trendy a najděte tu svojí podlahu.

Před revolucí většina domácností chodila po parketách, které byly nejčastěji z dubu a jasanu. Po revoluci zažil obrovský boom buk. Bukové dřevo, které je oblíbené pro svou jemnost a čistotu, hladký povrch bez suků, se začalo používat úplně všude, na veškerý nábytek, podlahy… Co nevidět se buk okoukal a tak rychle jak do módy přišel, tak rychle zase odešel.

Na začátku tisíciletí se do módy dostalo dřevo ořechové, pro svůj luxusní, nafialovělý vzhled. Bohužel však ořech nepatří mezi nejlevnější varianty, tak ho později vytlačil dub, který hraje prim až do dneška.

V čem dub vyniká?

Dub má sukovité dřevo s výraznou kresbou, což skvěle zapadá do současných trendů rustikálního designu domácnosti. Dubová podlaha dodává, celému interiéru přírodní, venkovský vzhled, který se dá kombinovat s celou řadou typů interiérů od modernější až po selské baroko.

Další výhodou dubového dřeva je, že se velmi snadno dále upravuje. Namořením lze získat celou řadu odstínů, světlý, tmavý s různou intenzitou. Dubové dřevo se dá dokonce proměnit i v luxusní ořechové dřevo, čpavkováním.

Jakou zvolit barvu?

Tmavá podlaha vždy byla znamením luxusu, většinou je dražší a nehodí se úplně všude. Vyžaduje velké, prosvětlené prostory a hlavně někoho, kdo bude podlahu pravidelně udržovat. Na tmavých podlahách je totiž vidět každé smítko. V dnešní době jsou proto nejoblíbenější středně světlé podlahy, které neutopí malý interiér a hlavně je nemusíte otírat každý den.

Své fanoušky si našly i úplně světlé podlahy, jejichž obliba pramení z moderního skandinávského, severského stylu. Tento styl si vyžaduje co nejvíce přírodních materiálů a právě dřevo je základem jak na podlaze, tak na nejrůznějších skříňkách, stolech či knihovnách. Barevné tóny jsou spíše neutrální, hodně světlé a dominuje jim bílá, šedá, krémová.

Jak je to s cenou?

Vysoká oblíbenost dubového dřeva samozřejmě vede k jeho vytěžování a zvyšování cen. Někteří výrobci se proto uchylují ke snižování nášlapné vrstvy, aby nemuseli zvyšovat cenu. To je ale špatně – taková podlaha pak není příliš odolná a v podstatě ji nemůžete přebrousit – za pár let prostě skončí.

U nás jdeme cestou kvality, děláme užší prkna, ale nášlapná vrstva se v žádném případě neztenčuje, proto se můžete spolehnout na to, že naše podlahy vydrží.

Vybrali jste u nás podlahu, kterou však momentálně nemáme skladem? Nevadí, kontaktujte nás a my vám podlahu vyrobíme na zakázku.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3