Vybíráte podlahu do dětského pokoje, která bude nejpraktičtější?

Podlaha do dětského pokoje by měla být především odolná – vůči vodě i možnému poškození. Proto se nejčastěji volí vinylové nebo třeba korkové podlahy. Co když ale trváte na použití přírodního dřeva? Jde to vůbec dohromady?

Tvrdí vám známí, že děti dřevěnou podlahu zničí? Omyl – dřevěná podlaha může vynikat potřebnou odolností, která ji dostatečně připraví na neposedné nápady vašich ratolestí. Co všechno by měla mít, aby v podobné zkoušce obstála, a proč je lepší než vinyl?

Vinylová podlaha není zárukou odolnosti

Pokud máte v celém domě či bytě dřevěné podlahy, byla by škoda najednou zvolit umělou variantu jen proto, že se vám to zdá jednodušší. To totiž určitě není pravidlem – také vinylová podlaha se může poškodit. Stačí, když na ní delší dobu stojí větší množství vody, židle s gumovými kolečky nebo těžký nábytek, který do podlahy vytlačí důlky. Navíc se dřevu vzhledem nikdy nevyrovná –  a rozhodně se o ní nedá tvrdit, že je zdravotně nezávadná. Naopak – vinylové podlahy obsahují chemické látky, které, byť splňují uměle nastavené limity škodlivin, zdravotně závadné jsou. Stačí podlahu vytáhnout z balení a okamžitě ucítíte nepříjemný odér chemikálií. To se vám u dřevěné podlahy nestane – do příjemné vůně dřeva se hned zamilujete.  

Jaký typ dřeva zvolit?

Malé děti tráví na zemi spoustu času – ať už se vydávají na průzkum okolí, zkouší své nové pastelky nebo si hrají s dětskou stavebnicí. Dřevěná podlaha je proto vhodnější spíše pro větší děti, jestli ji ale i přesto chcete zvolit, vsaďte raději na tvrdší typy dřeva, které se používají do namáhaných prostor a nezapomeňte ani na silnou vrstvu laku nebo kvalitní olej.

K tvrdým dřevům se řadí například habr nebo akát, ke středně tvrdým dub či buk. Nejodolnější jsou potom třívrstvé podlahyvětší počet vrstev jim dodává potřebnou stabilitu.

Odměnou vám bude to, že vám dřevo dlouho vydrží (má delší životnost než laminátové podlahy) a nebude škodit vašemu zdraví ani zdraví vašich dětí – protože se jedná se o přírodní materiál.

Tekutá guma do spár

Nehody – obzvlášť u dětí – jsou zcela běžné. Může se například převrhnout váza a do spár nateče voda. My ale spáry v podlaze speciálně ošetřujeme a do mezer mezi jednotlivá prkna aplikujeme tekutou gumu, která podobným potížím zabrání. Výhodou tohoto gelu je rovněž to, že se snadno přizpůsobí rozměrovým změnám podlahy, ke kterým bude během času nutně docházet (vlivem změn teplot a vlhkosti).

Raději olej, nebo lak?

Jak už bylo řečeno, také povrch podlahy je nezbytné přetřít lakem nebo olejem, abyste ji chránili před opotřebením i možnými nehodami.   V takovém případě bude vhodnější zvolit olej – podlahu jednoduše přetřete udržovacím olejem a problém s mechanickým poškozením je vyřešen.  Myslete však na to, že po nějaké době bude nutné olejový nátěr aplikovat znovu. Snadno se může stát, že se dítě počůrá, a to by se pak na podlaze udělal nepěkný flek. U lakovaných podlah, které vydrží desítky let bez přelakování, flek nehrozí.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3