Zvlněná plovoucí podlaha – co s tím?

Plovoucí podlaha se rychle stala hitem posledních let – ať už dřevěná nebo laminátová. Její pokládka však s sebou nese několik úskalí – jak předcházet možnému zvlnění, co jej způsobuje a je možné tuto vadu na kráse zase opravit? Odpovědi najdete v našem článku.

Celoplošně lepené dřevné podlahy nabízejí nejednu výhodu, přesto se mnohem častěji setkáváme s podlahami plovoucími. Proč? Řada lidí je považuje za snazší řešení. Kvůli jednoduchému způsobu pokládky i možnosti podlahu později zase rozebrat. Plovoučka z masivního dřeva je poslední dobou velmi trendy – interiéru vdechne nový náboj. Při špatné pokládce však může dojít ke zvlnění – proč?

Vzdušná vlhkost – nepodceňte ji

Obzvlášť u novostaveb se mnohdy neklade dostatečný důraz na dodržení technických postupů – nová podlaha se tak zvlní třeba jen proto, že byla položena na vlhký podklad. Dejte si raději na čas, místnost nejdříve důkladně vysušte a teprve poté se vrhněte na pokládání dílců. Vyvarujte se začátečnických chyb a nechte si poradit, nebo rovnou požádejte o pomoc odborníky, kteří se v oboru dobře orientují.

Oprava zvlněné či jinak poškozené podlahy – je to možné?

Pevný, rovný a dostatečně vysušený podklad je naprostý základ. Pokud tuto podmínku nedodržíte, zaděláváte si na zbytečné potíže. Občas se může stát, že se podlaha poškodí a poškrábe. Pokud je poškození větší, stačí jen vyměnit vadné díly – tedy podlahu rozebrat a zasažená místa nahradit díly novými. Tento postup se uplatní, když je podlaha položena plovoucím způsobem a vy máte skladem několik náhradních prken. Jestli je ale škrábanec větší a podlaha je přilepená, oprava se provádí vyříznutím poškozeného místa a výměnou za nový díl podlahy. U nepatrných rýh si vezměte na pomoc tvrdý vosk, speciální retušovací fix či jiný opravný prostředek.

Jak si ale poradit se zvlněním? To závisí na míře poškození – zvlnila se pouze podlaha nebo i její podklad? V některých případech bude dostačující rozebrat nebo vyříznout pouze zvlněné části, v jiných bude nezbytné vyměnit celou podlahu. V obou situacích vás čeká zbytečná práce navíc. Jak tomu předejít? Pořiďte si opravdu kvalitní produkt a dbejte na precizní pokládku.

Jak o dřevěnou plovoučku pečovat?

Nejlepší je už od začátku myslet na opatření proti poškození. Pravidlo číslo jedna by mělo být následující: plovoucí podlaze nesvědčí častý kontakt s vodou. Podlaha by se mohla poničit, takže když náhodou něco vylijete, nezapomeňte to co nejrychleji zase setřít.

Naučte se podlahu denně zametat, abyste ji zbavili kamínků a nečistot. Čisticí prostředky volte opatrně – rozpouštědla a čistidla s obsahem chemikálií by vaší podlaze nemusela prospět. Volte raději pouze doporučené čisticí prostředky. Běžná údržba je v pořádku (suché čistění, vysávání a podobně).

Nevynechte ani ošetření povrchu – lakem nebo olejem. Díky laku bude podlaha odolnější vůči vlhkosti. Podobnou ochranu proti vodě jí však poskytne i olej či vosk. Chcete-li aby vám podlaha vydržela co nejdéle, nezapomínejte povrch impregnovat pravidelně. Vrstva oleje se musí čas od času obnovit – alespoň jednou za rok.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3