Broušení dřevěné podlahy - jak na to?

Zbrousit vlastní podlahu je jedním z úkonů, který když se podaří, patří k velice uspokojujícím pracím, u kterých vám výsledek vzniká přímo pod rukama. Zbroušení podlahy svépomocí je navíc výborný způsob, jak ušetřit nákladné ošetření externí firmou, nicméně tato práce má značná úskalí a bez řádného vybavení a znalostí si můžete podlahu nenávratně poškodit. V dnešním článku si shrneme, jak svou podlahu zbrousit, na co si dát pozor a jak podlahu finálně upravit.

Kolikrát se podlaha brousí?

U běžných dřevěných podlah sestává broušení zpravidla ze tří kroků. Celý proces se započne hrubým broušením brousícím materiálem o zrnitosti P36 či P40, v případě velkých nerovností je vhodné použít zrnitost brusiva až P24. V této fázi se odstraní největší nerovnosti, podlaha se srovná do roviny a vytvoří se základ pro střední broušení, díky němuž odstraníme větší rýhy a brusné stopy po hrubém broušení. Střední broušení zpravidla probíhá brusným materiálem se zrnitostí brusiva P60.

Poté následuje finální jemné broušení zrnitostí brusiva P100, jímž povrch zcela vyhladíte a zbavíte ho i těch nejmenších rýh. Po tomto kroku někdy následuje ještě leštění podlahy – to v případě, že použijete těžký brusný stroj, který zatlačí dřevěná vlákna do podlahy, přičemž je v takovém případě nejlepší tato vlákna odstranit.

Na co si dát při broušení pozor?

Při broušení je zapotřebí pečlivě dbát nejen na to, abyste nevytvářeli na podlaze rýhy, nýbrž také abyste dokonale odstranili veškerý vzniklý prach. Právě prach totiž představuje největší riziko a může mít za následek nerovnosti na výsledném povrchu. Prach se navíc usazuje na stěnách a je velice časově náročné se jej zbavit. Řada brusných strojů má z toho důvodu v sobě zabudovaný odsavač, který prach při práci nasává do vaku s filtrem. Pokud takovou brusku nevlastníte, je mezi jednotlivými fázemi broušení vždy prostor pečlivě vysát a zbavit jej prachu.

Jak na konečnou úpravu podlahy?

Konečná úprava se provádí olejováním, lakováním či voskováním. Nejste si jisti, kterou úpravu na podlahu použít? Olejování se v dnešní době stává čím dal populárnější – po nanesení oleje vytvoříte na podlaze sametově matný filtr a celá podlaha se projasní. Předností je, že pokud se podlaha poškrábe, můžete poškozené místo lehce přebrousit a přetřít olejem.

  • Olejování se hodí spíše na tmavší dřeviny, které olej projasní, světlým dřevinám naopak musíte věnovat neustálou péči, jelikož jsou náchylnější k zašpinění.
  • Další variantou je lakování – vždy byste měli vybírat pouze kvalitní laky na dřevěné podlahy, aby vám nátěr dlouho vydržel. Lak má tu výhodu, že lépe odolává vodě než olej a má větší odolnost a životnost. Máte na výběr z laků ředitelných vodou nebo na bázi rozpouštědla. Zde záleží převážně na druhu dřeva a zatížení dané podlahy. Je vhodné přihlédnout také k vlastnostem daného laku a jeho odolnosti vůči chemikáliím. Pro finální úpravu lakováním vždy nejprve naneste vrstvu základního laku, na níž posléze natřete svrchní lak. Na rozdíl od oleje nelze nalakovanou podlahu lokálně opravit při poškrábání a je tak nutno ji celou přelakovat.
  • Poslední možností je voskování (primárně polymerovými vosky) – na podlaze utvoří hedvábný potah a některé typy vosku zajišťují dokonce i vysoký lesk. Podlaha je odolná vůči oděru, měli byste ale při jejím čištění používat šetrné chemikálie přímo určené na voskované podlahy. Stejně jako u olejování je zde možnost lokálně odstranit oděrky a nedokonalosti.

Potřebujete poradit, jak si podlahu přebrousit svépomocí? Neváhejte se na nás obrátit.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3