Dřevěná podlaha: Lepená, nebo plovoucí?

Při nákupu dřevěné podlahy často zákazníci řeší, jakým způsobem ji položit, zdali je lepší ji k podkladu přilepit, nebo ji položit plovoucím způsobem. Pokud plánujete podlahové topení, podlahu musíte nalepit, jinak se nebude dostatečně prohřívat, pokud hledáte jen provizorní řešení, lepená podlaha se vám bude za pár let špatně rozebírat… Podívejte se na hlavní rozdíly, které jsme pro vás připravili.

Při pokládce plovoucím způsobem podlahu nepřipevňujeme k podkladu, ani stěnám. Podlaha má mechanické zámkové spoje, jednotlivé díly do sebe zacvakneme, takže podlaha na povrchu v podstatě plave. Jedná se o levnější a rychlejší variantu pokládky, velice rychlá je i demontáž, pokud potřebujeme podlahu rozebrat. Plovoucí podlaha se musí pokládat na absolutně rovný povrch, takže v případě nerovností ho musíte vyrovnat.

 

Lepená podlaha lépe drží

Lepená podlaha nevyžaduje úplně rovný povrch, dá se nalepit i na mírně křivý povrch. Zásadní výhodou lepené podlahy je, že nereaguje na změny teplot a vlhkost vrzáním a lupáním, což se u plovoucí podlahy stává – třeba když nárazově zatopíte ve vymrzlé chatě, při příliš suchém vzduchu a podobně. Pokud máte podlahové topení, lepení je jediný možný způsob pokládky, při plovoucím způsobu by se podlaha dostatečně neprohřívala.

Čistota a zdravotní nezávadnost

Lepenou podlahu doporučujeme také v případě, že máte v místnosti krb. Podlahu u krbu zmenšíme a vložíme do ní kalené sklo, takže prostor před krbem je chráněný proti oharkům a jiskrám a snáze se udržuje. Lepidla jsou na bázi polymeru a vyrábí se tak, aby vyhovovala nejpřísnějším podmínkám, které vyhovují jak zdraví, tak životnímu prostředí. Jsou nezávadná, nesmrdí a skvěle drží.

Jako je to s dilatací?

Při plovoucím způsobu pokládky volte dilatace 1 až 1,5 cm a pokud pokládáte v místnosti delší než 7 m, umístěte dilatace i do prostoru. Pokud lepíte, stačí dilatace 0,5 až 1 cm,  s tím, že délka místnosti může být až 11 m.

Lepit nebo pokládat?

Ačkoliv v minulosti lepenou podlahu volili prakticky jen ti, kteří chtěli podlahové topení, dnes lepenou podlahu doporučujeme všem, kteří chtějí kvalitní dřevěnou podlahu, kterou nebudou hned tak rozebírat. Finanční rozdíl není tak výrazný ani složitost pokládky – podívejte se na naše videa. A pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte se na nás obrátit.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3