Dřevěná podlaha na balkon a terasu

Dřevěná podlaha je vynikající volbou pro vytvoření útulného a příjemného prostoru. Platí to i o exteriéru. Dřevo přináší přírodní krásu a tepelný pocit, který zlepšuje estetiku a atmosféru venkovních prostor. Zvláště populární jsou dřevěné podlahy na balkoně nebo na terase. Jak vybrat tu pravou podlahu, která vydrží v exteriéru a hezky doplní vaše venkovní posezení?

Při výběru dřevěné podlahy na balkon či terasu je důležité zvážit několik faktorů, jako je vhodné dřevo, ošetření či způsob instalace v exteriéru. V tomto blogu se podíváme na tyto aspekty a poskytneme vám užitečné rady pro správný výběr a péči o dřevěnou podlahu na balkoně nebo terase.

Dřevo na ven

Při výběru dřeva pro venkovní podlahu je klíčové zvolit druh, který je odolný vůči povětrnostním podmínkám. Exotická dřeva, jako je například merbau nebo bangkirai, jsou oblíbenou volbou pro svou přirozenou odolnost vůči hnilobě, hmyzu a vlhkosti. Další možností jsou akátová a modřínová dřeva, která při správném ošetření také dobře snáší změny teplot a vlhkost.

Mějte také na paměti, že i přestože je dřevo odolné, bude postupem času přirozeně šednout a získávat patinu, což je přirozený proces a součást jeho přirozeného stárnutí. Proto je důležitá správná údržba. Venkovní podlahy vyžadují pravidelné ošetřování ochrannými nátěry nebo oleji, které chrání dřevo před UV zářením, vlhkostí, škůdci a hnilobou. Důležité je také udržovat povrch podlahy čistý a nezanesený, aby nedošlo k poškození dřeva.

Jak pokládat dřevěnou podlahu v exteriéru?

Při pokládce dřevěné podlahy v exteriéru se používají speciální podlahové rošty vyrobené z odolného a pevného dřeva. Po vyrovnání povrchu se na zpevněnou plochu položí rošty křížem oproti vrchní vrstvě. Pro stabilizaci roštu se použijí buď zabetonované patky, nebo betonové dlaždice. Dřevěné podlahy se potom připevňují k roštu pomocí speciálních klipů, nebo nerezovými vruty. Mezi dřevěnými deskami je nezbytné ponechat mezery, aby se dřevo mohlo rozpínat a smršťovat vlivem vlhkosti a změnou teploty.

  

V případě, že domácí kutilství není váš koníček a zlaté české ručičky jste nepodědili, rádi pošleme naše zkušené montéry, kteří podlahu přivezou a složí raz dva.

 

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3