Hrozba jménem kůrovec: Co znamená pro dřevo?

Kůrovec je pohroma, která straší majitele lesů, lesníky i myslivce. Když kůrovec začne napadat stromy, nezbývá než je rychle vykácet, než se začne množit a napadat další stromy. Jenže jelikož kůrovec napadá jen lýko, nikoliv dřevo, nabízí se otázka. Hodí se dřevo ze stromů napadených kůrovcem na výrobu dřevěných podlah či nábytku?

Lýkožrout smrkový neboli kůrovec je často skloňovanou hrozbou zejména v souvislosti s mírnou zimou. Tento škůdce napadá hlavně vystresované stromy, které jsou oslabené, například suchem, houbami či vyčerpané plozením. Kůrovec je nejvíce aktivní na jaře, zejména mu přejí teploty vyšší než 20°C, typicky v dubnu, v chladnějších oblastech až v červnu.

Sameček si v oslabeném stromě začne hloubit chodbičku, kam posléze naláká samičku, která po páření začne vyhlodávat dlouhé chodby, do kterých naklade až 60 vajíček, ze kterých se posléze vylíhnou brouci a prokoušou se ven. Všechna vývojová stádia kůrovce se živí převážně kůrou a lýkem a samotné dřevo nenapadají.

Dá se dřevo použít?

Stromy, které lýkožrout napadne, se musí co nejdříve pokácet a zpracovat, aby se zabránilo dalšímu šíření. Vzhledem k tomu, že škůdce dřevo nenapadá, je možné jej dále použít, třeba k výrobě dřevěného nábytku či podlah, ale pouze v případě, že se strom pokácí brzo. Pokud totiž kůrovec vyžere lýko, strom trpí nedostatkem živin a postupně začne umírat. A tím se degraduje i hodnota dřeva, které vysychá.

Včas pokácené dřevo lze použít

Pokud se strom napadený kůrovcem pokácí včas, dřevo neztrácí na kvalitě a je možné ho použít. Důležité však je ho co nejrychleji zpracovat, ani nenechat dlouho ležet, aby se škůdce dál nešířil. Dřevo odvezeme na pilu, odfrézujeme kůru i okrajové části a kůrovec v něm nezůstane. Dřevo pak můžeme nadále zpracovávat, bez obav, že nebude kvalitní.

Kůrovec nebo polom?

Dřevo, které pochází z polomu, k výrobě nábytku či podlah vhodné není. Pokud se strom nevyvrátí i s kořeny, ale zlomí se, například při vichřici, přetrhají se vlákna a dřevo ztrácí na kvalitě, je křehké a na výrobu nábytku či podlah se nehodí. Vždy si proto zjišťujte odkud firma dřevo má, polomy jsou vhodné leda tak na zatopení, s dřevem ze stromů napadeným kůrovcem se při včasném zpracování počítat dá. Některé firmy, jako třeba my, mají dostatek zdravého dřeva ještě z loňského roku.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3