I dřevo může onemocnět

Plísně, dřevomorka, houby, červotoči a další paraziti představují nebezpečí pro jakýkoliv dřevěný výrobek. Jak se proti těmto chorobám bránit? Nejlepší je začít prevencí a pečovat o dřevo tak, aby nebylo vystaveno přílišné vlhkosti a následnému trouchnivění a plesnivění.

Zkáza jménem dřevomorka

Houba Dřevomorka, která bez skrupulí rozkládá dřevo jehličnatých i listnatých stromu představuje toho nejhoršího zabijáka mezi chorobami dřeva. Pokud totiž nějaký kousek napadne, nezbývá, než se s ním rozloučit. Možná jste se s ní už setkali, na chatách, případně ve sklepech - Dřevomorka totiž roste při vlhkosti dřeva 18 - 20 % a teplotách od 3 do 26 °C a vlhké sklepy a chaty jsou pro ni jak dělané.

Houba je na první pohled nenápadná, ale velice rychle dřevo zničí tak, že prakticky zčerná. Jedinou možností, jak se jí zbavit, je napadené dřevo vyhodit a spálit, aby se dál nešířila. A pak také zahájit boj proti vlhkosti v místnosti.

Zákeřný a hlasitý červotoč

Charakteristické hlasité chroupání a díry ve dřevě, ze kterých se sype prášek, jsou jasným signálem, že se u vás zabydlel červotoč. Červotoč ve dřevě vyhlodává chodbičky, do kterých klade vajíčka. Materiál tak postupně slábne, a pokud proti škůdci nezakročíme včas, dřevo se prakticky rozsype.

Červotoče je možné se zbavit tepelným ošetřením dřeva, nebo gama zářením. Červotoč se ale u vás interiéru nevyskytne jen tak, sám od sebe. Do dřeva s vlhkostí od 10 % do 80 % se dostane již v lese a z napadeného kusu se pak šíří do dalšího dřevěného vybavení v místnosti. Pokud máte v interiéru vysušené dřevo ze sušárny, která má certifikaci, nemusíte se bát, že by v něm byl nějaký dřevokazný hmyz.   

Jak se dřevo ošetřuje?

Dřevo se běžně impregnuje máčením za použití nejčastěji kyseliny borité. Proces máčení dává dřevu charakteristický, zelený odstín, může být i hnědý, který bývá jedním z indikátorů toho, že dřevo je v pořádku. Dřevo musí být před impregnací suché, jinak nelze naimpregnovat hloubkově. Pokud se impregnuje nahnilé dřevo, tak zdravé z něj impregnací neuděláte.

Při koupi dřevěných výrobků zpravidla nepoznáte, jestli je dřevo napadené, i když je na první pohled ošetřené. Význam proto má dobře zkoumat reference uživatelů a také to, zdali cena není přehnaně nízká. To totiž často bývá velice podezřelé.

U nás se vám to nestane. Každý kousek dřeva kontrolujeme tak precizně, že nám pod rukama žádný kaz neprojde, důkladně ho vysušíme a řezivo chemicky ošetříme tak, aby vám dřevo dlouho a bez obtíží sloužilo. 

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3