Jak na dřevěnou podlahu k bazénu?

Představte si oázu klidu, kde se v létě můžete osvěžit nebo jen tak lenošit a odpočívat. Přesně tak uvažuje každý, kdo si pořizuje bazén. Jak to ale udělat, aby zapadl do okolního prostoru. Dřevěná podlaha kolem venkovního bazénu může tuto otázku vyřešit. Proč se dřevo k bazénu hodí a jak ho vybrat, jsme pro vás shrnuli v tomto článku.

Proč dávat dřevo kolem bazénu?

Dřevo jako materiál pro podlahu u bazénu je esteticky přitažlivé. Vytváří příjemný kontrast s vodním prostředím. Jeho přirozená krása zvelebí a zútulní venkovní prostory. Kromě designových předností nabízí dřevěná podlaha také tepelnou stabilitu, která přispívá k pohodlnému pobytu. Ani při vyšších teplotách se nemusíte bát po ní projít nebo se na ni natáhnout.

Správně ošetřené dřevo je klíčem k bezpečnosti u bazénu. Díky upravenému povrchu poskytuje stabilní a bezpečné podloží, které neklouže a minimalizuje riziko úrazů.

Volte výdrž i za vyšší cenu

Investice do kvalitního dřeva se vám vyplatí. Cena odolných exteriérových dřevin se může zdát na první pohled vyšší, cenu ale vyvažuje odolnost vůči vlhkosti, hnilobě a jiným vnějším vlivům. Tato výdrž snižuje náklady na budoucí opravy.

Jaké dřevo vybrat k vodě?

To nás přivádí k otázce samotných dřevin. Při výběru je důležitá především odolnost vůči vlhkosti a plísním. Doporučujeme proto především modřín a exotické dřeviny jako merbau, teak nebo bangkirai. Sibiřský modřín je známý pro svou hustotu a vysoký podíl pryskyřice, která chrání dřevo před deštěm i škůdci. Merbau a teak jsou zase ceněné pro luxusní vzhled a extrémní odolnost vůči parazitům i vlhkosti.

Hladké dřevo bez hřebů a třísek

Aby byla dřevěná podlaha kolem bazénu bezpečná, je důležité zajistit hladký povrch bez ostrých třísek či nebezpečných nerovností. Skryté spoje mezi jednotlivými dřevěnými prvky také minimalizují riziko úrazů či roztržených plavek a zlepšují celkový vzhled.

Pravidelná péče se vyplatí

Pravidelné údržbě se u dřevěné podlahy nevyhnete. Tedy pokud chcete, aby vám dlouho sloužila. Ale není to nic extra náročného. Pravidelně zamést a vyvarovat se hrubých nečistot, jako je bláto a kamínky zajistí prevenci poškození. Pokud čas od času ošetříte podlahu ochranným nátěrem, také nic nezkazíte – zvlášť tehdy, když se kapky vody intenzivně vsakují do dřeva a nezůstávají na povrchu. Dodržování těchto úkonů prodlouží životnost dřeva, zachová jeho estetický vzhled a ušetří vám peníze na nákladné opravy.

Výběr kvalitního dřeva může zásadně ovlivnit vzhled a životnost vašeho venkovního prostoru. Jestliže potřebujete pomoci s rozhodováním nebo s montáží, obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3