Jak na dřevo do koupelny?

Toužíte po přírodních prvcích ve své koupelně? Dřevo jako materiál přináší teplý, příjemný a přirozený vzhled. Použití dřeva ale vyžaduje zvážit jeho odolnost vůči vlhkosti a správnou údržbu. Jaké možnosti máte, pokud chcete dostat dřevo do interiéru vaší koupelny?

Dřevěné podlahy v koupelně

Časy kachliček jako jediné možné koupelnové podlahy jsou dávno pryč. Dřevěné podlahy přináší přírodní estetiku, tepelnou izolaci a přispívají k útulné a zároveň elegantní atmosféře celé koupelny. Při instalaci dřevěné podlahy v koupelně je ale důležité zvolit vhodný typ dřeva a zajistit řádnou hydroizolaci podlahové konstrukce. Dřevo do koupelny by mělo být odolné vůči vlhkosti a plísním. Doporučujeme proto především modřín a exotické dřeviny jako merbau, teak nebo bangkirai. Sibiřský modřín je známý pro svou hustotu a vysoký podíl pryskyřice, která chrání dřevo před nasáknutím vodou. Merbau a teak jsou zase ceněné pro luxusní vzhled a extrémní odolnost vůči parazitům i vlhkosti.

Dalším důležitým krokem je zajistit hladký povrch dřeva – bez ostrých třísek a dokonale spojenými díly – aby nedocházelo k zatékání vody do spár. K utěsnění lze použít například gel - tekutá guma.

Skvělým doplňkem dřevěné podlahy v koupelně je i podlahové topení. Zajišťuje nejen teplo a pohodlí, ale minimalizuje také rizika spojená s vlhkosti.

Dřevěné obklady v koupelně

Dřevěné obklady jsou dalším prvkem, který dodá vaší koupelně příjemný a přírodní vzhled. Mohou být použity na stěnách, sprchových koutech nebo dokonce nad vanou. Při výběru je opět nutné dbát na druh dřeva a jeho odolnost vůči vlhkosti. Správná instalace, kvalitní utěsnění spár a dobré odvětrávání jsou základem pro dlouhou životnost a krásu dřevěných obkladů. V místech, kde stříká voda, byste měli navíc dřevo ošetřit lakem nebo olejem a pravidelně ho udržovat. Dobrým kompromisem jsou také klasické kachlové obklady či voděodolné stěrky doplněné o částečný dřevěný obklad nebo o dřevěné prvky. Což nás přivádí k dřevěnému nábytku.

Dřevěný nábytek do koupelny

Dřevěný nábytek je nejsnazší cestou, jak mít v koupelně dřevěné prvky. Nějaký takový najdeme snad v každé koupelně. Skříňky, police, nebo zrcadla vyrobené ze dřeva nám dodávají pocit čistoty a útulna. Někdy je masiv nahrazován překližkou nebo dřevotřískou, která ale může, kvůli nevalné kvalitě, vydržet mnohem méně. Při výběru nábytku do koupelny se kromě kvality dřeva a jeho povrchové ochrany (olej nebo lak) soustřeďte také na způsob instalace. Skříňky na nožičkách je dobré odizolovat od podlahy, kde bývá nejčastěji vlhko. K tomu mohou posloužit například gumové krytky. Stejně tak montáž na stěny je důležité udělat tak, aby na ni nábytek nebyl nalepený, ale vytvářel prostor pro proudění vzduchu.

Údržba dřeva v koupelně

Kromě dobrého odvětrávání je důležité pravidelné čištění dřevěných povrchů měkkým hadříkem a čisticím prostředkem na dřevo. Už jsme zmínili také ochranné nátěry a oleje. Vyberte si impregnaci, která je přímo určená do vlhkého prostředí. Se správnou péčí vám dřevo v koupelně trpět nebude a vydrží dlouhá léta.

Pokud potřebujete pomoci s rozhodováním nebo s montáží dřevěných podlah do koupelny či kamkoliv jinam, obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3