Jak na izolaci dřevěné podlahy?

Pokládka dřevěné podlahy se neobejde bez několika nezbytností. Aby výsledek odpovídal vašim představám, je potřeba postarat se nejen o výběr správného typu dřeva, ale také o zvukovou a tepelnou izolaci podlahové konstrukce. Jak podlahu nejlépe zateplit a jakých chyb se vyvarovat?

Izolace jako taková příznivě ovlivní klima u vás doma – ať už se jedná o zateplení stěn, stropů či oken. Velkou roli hraje i zateplení podlahy. Nemůže se potom stát, že by vás trápila zima od nohou. Co všechno to obnáší?

Nejčastější chyby při izolaci podlahy?

K nejběžnějším chybám patří například chybně navržená skladba podlahy, špatná volba tepelné izolace nebo její nedostačující tloušťka a samozřejmě také absence izolace akustické. Ani na kročejový hluk byste neměli zapomínat – zejména nad obytnými místnostmi.

Jak tedy postupovat, aby podlaha byla pevná, odolná a vydržela celá desetiletí? Základem je dostatečně silné a tvrdé dřevo. Třívrstvé podlahy zaujímají v tomto případě nejvyšší příčky pomyslného žebříčku. Nášlapnou vrstvu zde tvoří tvrdé dřevo, středovou dřevo měkké, které zlepšuje kročejový efekt a nejspodnější (tzv. tahovou) zase smrková dýha – jejím účelem je zabránit praskání a kroucení. Tato kombinace vám zaručí skvělé vlastnosti a mimořádně dlouhou životnost.

Ideální tepelná izolace pod dřevěnou podlahu?

Vložením tepelné izolace se zvýší celková výška podlahy – ne všechny realizace to umožňují, proto je nezbytné nejprve zjistit, jestli to vůbec půjde.

Poté následuje výběr izolačního materiálu. Ten se odvíjí od vašich potřeb. Chcete například podlahové topení? Pak by minimální tloušťka izolace měla být přinejmenším 16 cm (materiál se vkládá pod vytápěnou vrstvu). K zateplení podlahy se mohou využít desky z minerální vaty, EPS desky či izolační desky (polyuretanové s hliníkovou fólií). Jsou ideální v situacích, kdy není možné podlahu příliš zvyšovat (zvýšení nepřesáhne čtyři centimetry). My však nabízíme ještě další řešení.

Kročejová izolace a zateplení v jednom

Chcete akustickou izolaci a zateplení vyřešit jediným krokem? Potom vyzkoušejte mirelon, podložku o tloušťce 3 mm, která funguje coby izolace proti kročejovému hluku a zároveň jako tepelná izolace. Může se položit pod parkety, plovoucí podlahu ze dřeva, a dokonce i pod linoleum. Pořídíte ji v roli o 10 m². Jednotlivé role se následně kladou vedle sebe (nesmí se překládat přes sebe).

Pokud pokládáte podlahu na beton či anhydrit, je nutno položit navíc i parozábranu. U pokládky na OSB, DTB a masivní desky se ale používat nesmí.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3