Podlahy do kuchyně - jak vybrat tu správnou?

Nejen dlažba, ale také dřevěná podlaha se v kuchyni využívá už od nepaměti – obzvlášť v interiérech, kde převládají čistě přírodní materiály. Je to ale praktické řešení? Jak ji přizpůsobit zatěžovanému prostředí tak, aby nedocházelo ke zbytečnému poškození?

Podlaha vdechne každé místnosti specifický charakter – od konkrétního tónu barvy až po celkové zpracování. A u přírodních materiálů to platí dvojnásob. Byla by škoda zvolit do vaší kuchyně raději vinyl, dlažbu nebo lino jen proto, že se vám dřevo zdá nevhodné a obáváte se, že by se mohlo zničit. Tvrdá dřeva s vhodnou povrchovou úpravou vydrží velmi dlouho, působí útulně a pod chodidly nestudí.

Perfektní propojení kuchyně s obývákem

Jestli máte obývací pokoj spojený s kuchyní, o dřevu se určitě vyplatí uvažovat. Studená dlažba v odpočinkové části může být nepříjemná – od země vám bude neustále zima. Můžete si sice pořídit koberec, ale ten do kuchyně právě vhodný není. Snadno se ušpiní, nebo jinak znehodnotí.

Nabízí se samozřejmě ještě další možnost – rozdělení obou částí místnosti jiným typem podlahy. Pak ale budete nuceni zbytečně řešit, jak vytvořit nenápadný předěl tak, aby v obýváku mohla být dřevěná podlaha a v kuchyni dlažba. Výsledek je ne vždy právě ideální. Spojovací lišta může působit jako rušivý element a pokud se spoj mezi dvěma rozdílně vysokými typy podlah neprovede naprosto precizně, budete o něj neustále zakopávat. Prostor vypadá daleko lépe, když je sjednocen po celé ploše – opticky se zvětší.

Lino, které se vyloženě nabízí, není právě atraktivní volbou. Naproti tomu dřevo je nadčasové a bude vás okouzlovat klidně i celá desetiletí. Vytvořte vzdušný otevřený prostor a spojte kuchyň s obývacím pokojem do jednolitého celku.

Jak zvolit správný druh podlahy do kuchyně?

Dřevo nesmí být příliš měkké. Kuchyň patří k těm nejzatěžovanějším místnostem – na zem vám snadno něco upadne, nebo se vám rozlije voda. Volte proto středně tvrdé nebo tvrdé dřevo. Vyplatí se zvolit vícevrstvou podlahu, která je tvarově stabilní. Ideální je třívrstvá podlaha z tvrdého dřeva – nepraská, nekroutí se a vyniká dlouhou životností. Může se jednat o podlahu dubovou, ořechovou nebo například jasanovou. Záleží, kterou dřevinu preferujete.

Poté je na řadě ochranný nátěr – bez speciální povrchové úpravy se podlaha do kuchyně neobejde. Můžete zvolit lak nebo olej. Lakovaná podlaha vám zaručí větší odolnost vůči rozlitým tekutinám. Jestli si nejste jisti, nechte si poradit přímo od výrobce podlahy.

Pokud chcete, aby vám podlaha vydržela co nejdéle, je velmi zásadní také to, aby vám do spár nezatekla voda. Vymysleli jsme proto výrobek, který se aplikuje při pokládce do zámku podlahy a skvěle ji chrání před rozlitými tekutinami – tekutou gumu.

Nezapomeňte ani na vhodný barevný odstín

Nemyslete ale jen na technické vlastnosti, zvažujte také estetické hledisko. Menší prostory provzdušníte světlou barvou podlahy, s velkými si můžete vyhrát, jak vás napadne. Snažte se sladit barvu podlahy s barvou dveří a nábytkem a vše si důkladně promyslete.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3