Jak určit směr pokládky podlahy?

Chystáte se položit dřevěnou podlahu a nejste si jistí, podle čeho zvolit ideální směr pokládky? Jakými pravidly se řídit a jak dosáhnout co nejlepšího efektu? Rozhodování vám rádi usnadníme.

Na směr pokládky má největší vliv půdorys místnosti a samozřejmě také směr dopadu světla. To jsou nejběžnější způsoby, podle kterých si většina lidí vybírá – rozhodující je ale především váš vkus. Jaké máte možnosti?

Elegantní hra s prostorem

Podlahu můžete orientovat podle hlavního zdroje světla. Jinými slovy to znamená pokládku souběžně s oknem nebo balkonovými dveřmi. Jednotlivá prkna budou působit opticky delší a podlaha bude lépe vypadat. Záleží ale také na tom, čeho chcete docílit. Chcete místnost spíše opticky prodloužit nebo ji naopak rozšířit? V prvním případě je lepší položit prkna podélně (dosáhnete tak větší hloubky prostoru), v tom druhém zase příčně.

Samozřejmě lze pokládku provádět také například souběžně se schody. Toto řešení se hodí, pokud schody navazují na větší místnost a vy jste se v obou případech rozhodli použít stejný druh podlahy. Směr pokládky přizpůsobte schodům, aby výsledek byl hezky plynulý.

Pozor na úzké místnosti

Nevíte, jak si poradit s malým úzkým pokojem? Horizontální příčné položení (tedy na šířku) vám jej pomůže trochu rozšířit. Prostor díky tomu nebude působit stísněně. U úzkých chodeb se zase doporučuje podélný směr pokládky.

Kromě směru pokládky byste ale měli myslet rovněž na výběr vhodných barev – a to se netýká pouze odstínu dřevěné podlahy, ale také vymalování, nábytku, barvy dveří, doplňků a dekorací. Vyhněte se příliš tmavým tónům. Tmavá podlaha by interiér zbytečně zmenšila, zatímco světlá mu propůjčí dojem prostornosti. Kombinujte proto světlou podlahu a světlé stěny a volte spíše odlehčené prvky. Těžkopádná komoda vám s provzdušněním místnosti právě nepomůže, ale minimalistická skleněná vitrína nebo stolek na subtilních nožkách už ano. Totéž platí i naopak – máte-li k dispozici příliš vysokou místnost, tmavý strop ji dokáže opticky snížit a tmavší odstín podlahy ji příjemně zútulní.

Zásadní je i samotný typ podlahy. Dlouhá a úzká prkna místnost pocitově zvětší, širší však stejného výsledku nedosáhnou. A když chcete, aby malý pokojík působil opravdu velkolepě? Položte dřevěná prkna diagonálně – ideálně v úhlu 45 stupňů.

A co s atypickými pokoji?

Jestli je půdorys vaší místnosti nepravidelný, je nutno zvážit, co bude vypadat nejlíp. Řiďte se pravidly, která platí pro velké a malé místnosti, ale také směrem pokládky, který jste zvolili v místnostech ostatních. Máte-li dřevěnou podlahu ve všech pokojích, dodržte všude stejný směr pokládky. Jakékoliv jiné řešení by mohlo působit nesourodě.

Pokud chcete dřevnou podlahu položit pouze do prostorného obývacího pokoje s atypickým půdorysem, můžete se buďto řídit směrem denního světla, nebo podle toho, které řešení se vám bude nejsnáze realizovat.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3