Jaké jsou nejčastější obtíže s dřevěnými podlahami?

O tom, jaké jsou rozdíly mezi dřevěnou a lepenou podlahou i o tom jak oběma způsoby pokládat, jsme již referovali v minulých článcích. Proto vám dnes přinášíme seznam těch nejčastějších chyb z praxe, se kterými se na nás naši zákazníci obrací.

#1 Nejde to do sebe

Často nám zákazníci volají s dotazem, že jim podlaha nejde do sebe zaklesnout. Ve většině případů je to však jen proto, že se bojí použít sílu, aby podlahu nepoškodili. Systém je schválně vyráběn natěsno, protože víme, že drobná mezera se časem vytvoří sama. Proto si vezměte kladívko a hranolek, pomocí kterého jednotlivá prkna zabouchnete do sebe. Uvidíte, že to půjde bez problému, i pokud nedisponujete výraznou fyzickou silou.

 

#2 Nejdete to ani s kladivem

Už jsme se setkali i s případem klienta, který měl obtíže s pokládkou i s použitím dostatečné fyzické síly. Když jsme se ho však zeptali na teplotu v místnosti, hned nám bylo jasno – teplota v interiéru se totiž pohybovala kolem 15° C a když jsme doporučili zatopit, prkna do sebe najednou krásně šla. Nezapomínejte proto na to, že dřevo je přírodní materiál, který pracuje a na změny teplot reaguje roztahováním a smršťováním.

#3 Na podlaze je vidět každý krok

Jednou se na nás obrátila nešťastná zákaznice, že má chuť podlahu zapálit a vyhodit. Stěžovala si, že prakticky každý den musí z podlahy smývat ťápoty po dětech a že každý krok se na podlaze obtiskne a že ani dražší mycí prostředky si s tím neporadí. A právě zde byl zakopaný pes – všechny mycí prostředky totiž obsahovaly leštěnku, která na podlaze vytvořila film. A právě v něm se každý krok obtiskl. Poradili jsme klientce, ať podlahu čistí pouze vodou a najednou bylo po problému.

#4 Podlahu poničila tekutina

Setkali jsme se také s případem, kdy jsme jeli opravovat podlahu, kterou poničila tekutina. Zákaznice se na nás obrátila o pomoc s tím, že děti vylily na podlahu inkoust a ten se zažral. Naše podlaháře tak čekalo pracné broušení tekutiny, která se zažrala až do 2 mm hloubky. Tomuto problému se však dalo vyhnout pravidelnou údržbou.

Jednalo se totiž o olejovanou podlahu, u které je nutné znovu naolejování každého půl roku. A protože podlahu nikdo znovu nenaolejoval, neexistovala žádná ochranná bariéra a podlaha inkoust vsákla. Při pořizování podlahy proto myslete na to, jestli budete mít na pravidelnou údržbu čas. Pokud ne, zvolte podlahu lakovanou.

#5 Olej nikde neprodávají

Udržovacích olejů se prodává celá řada, ale je pravda, že ty kvalitnější se shánějí obtížně. Pokud řešíte stejný problém, zastavte se u nás, rozlívaného oleje máme dostatek a rádi vám potřebné množství nalijeme. Na 50 m2 potřebujete půl litr oleje, který vás vyjde na 500 Kč.

#6 Nevím, kdy je podklad suchý

Pokud se chystáte pokládat podlahu v novostavbě, vždy se musíte přesvědčit, zdali je povrch, beton či anhydrit dostatečně suchý. Bohužel pouhým okem to nepoznáte a není nic jistějšího než použít vlhkoměr, který vám dá jasnou odpověď. Našim zákazníkům nabízíme bonusovou službu - vlhkoměr po objednávce rádi zapůjčíme.

Napadají vás nějaké další situace, které se vám nebo vaším známým s podlahou staly? Neváhejte nám napsat, rádi vám s řešením poradíme.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3