Jakou péči dřevo vyžaduje?

Dřevo v interiéru poskytuje úžasnou, útulnou atmosféru, protože je živé a dýchá. Dřevo je zkrátka přírodní živý materiál, který stále pracuje a v tom je právě ten problém - mění rozměry, barvu a je proto nutné o něj pravidelně pečovat. Co vše je pro materiál vhodné udělat, aby zůstal krásný a funkční?

Teplota a vlhkost

Dřevěné podlahy a jiné interiérové výrobky ze dřeva jsou velice náchylné na výkyvy teplot a vlhkosti. Například na podlaze vlivem těchto změn můžou vznikat spáry, které lze ale eliminovat použitím zámkového spoje, kdy jsou jednotlivá prkna těsně vedle sebe a pokud se zvýší vlhkost nebo se sníží teplota, nechává se u zdi prostor pro dilatování, který se běžně zakrývá soklovou lištou. Každopádně dřevo jako materiál v bytě má nejraději teploty od 18 °C do 25 °C a relativní vlhkost vzduchu od 40 do 60 %.

Pravidelně větrejte, pokud máte vlhkost vyšší, použijte odvlhčovačů vzduchu, skvělé jsou i s ionizátorem, které blahodárně působí i proti únavě a bolehlavům. Na nízkou vlhkost je dobré si pořídit do bytu květiny nebo zvlhčovač vzduchu. Investujte do teploměru a vlhkoměru a jednotlivé hodnoty pravidelně kontrolujte – předejdete tím problémům s možnou deformací dřeva a zároveň přispějete ke zlepšení vlastního zdraví.

Zvolili jste správný typ dřeva?

Podlahy a schody jsou na rozdíl například od dřevěného nábytku daleko víc namáhané a je proto nutné zvolit středně tvrdé či tvrdé dřevo jako je například dub, buk, jasan, habr, třešeň či třeba javor. Cena tvrdého dřeva je sice vyšší kvůli nižší výtěžnosti a ceně kmenů, protože listnaté (tvrdší) stromy rostou mnohem déle než jehličnaté, jenomže vydrží daleko více než dřevo měkké. Rozhodnout se můžete také dle místnosti, podlaha v ložnici bude rozhodně méně namáhaná, než třeba ve frekventovanějším obývacím či dětském pokoji.

Ochrana povrchu

Dřevěný materiál si vyžaduje také pravidelné ošetřování povrchu, olejem, případně lakem. Dřevo chráněné olejem vypadá krásně a přirozeně, dá se snadno opravit, ale je třeba počítat s tím, že podlahu nebo nábytek ošetřený olejem je nutné znovu přeolejovat jednou až dvakrát za rok.

Pokud se rozhodnete pro lakované dřevo, údržba je minimální, podlahu můžete umývat lehce vlhkým mopem, popřípadě s běžnými čisticími prostředky určenými na lakované dřevo. Pokud se však vrstva laku poškodí, je nutné přelakovat celou podlahu, ne pouze jedno poškozené místo jako v případě oleje.

A co venku?

V případě dřevěných podlah, pergol a altánků v exteriéru si s vlhkostí a teplotou příliš hlavu lámat nemusíte, protože venku teplotu a vlhkost neovlivníte. Dřevěné výrobky do exteriéru se musejí tedy dělat s většími spárami (terasová prkna nesmí být namontována těsně vedle sebe) a drobné prohnutí nelze považovat za reklamaci. Hlavně musíte zamezit vlhnutí odspodu, od země, kdy se například plot uchycuje na betonové sloupky, pergola se montuje na kovové patky a pod terasu se dává izolace. Také je důležité výrobek povrchově ošetřit, zde je kvalita povrchové úpravy důležitější než u výrobku do interiéru. Dobré je použít nátěru, které chrání nejen před houbami, dřevokazným hmyzem, hnilobou, ale i před sluníčkem, tj. před UV zářením, aby nátěr vydržel co nejdéle. Na výběr máte mezi olejem, lazurou a emailem.

Email vydrží velice dlouho, bohužel je ale tvrdý a nepropustný a původní dřevo přes něj neuvidíme. Pokud máte však v plánu vsadit na barvy, email je dobrou volbou, hlavně musí být dřevo suché (8 – 10 % vlhkosti), jinak pod nátěrem může shnít. Když dřevo natřete olejem či lazurou, na povrchu vytvoříte ochranný průhledný filtr, který dřevo ochrání před UV zářením a vlhkostí. Volte paropropustné a spíše tmavé nátěry, které dřevu zaručí lepší ochranu, protože tmavší barvy obsahují více UV filtrů. Záleží samozřejmě na zvoleném produktu, ale zpravidla je dobré ochranný nátěr pravidelně, pokud je výrobek na místě, kde na něj hodně prší a svítí slunce, zpravidla jednou do roka, obnovovat.

Bosá chůze za odměnu

Dřevo je věrný parťák a za vaši péči se vám odmění. Třeba tím příjemným pocitem, když se po nevrzající a skřípající podlaze pohodlně projdete bosou nohou a cítíte dotyk přírody. 

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3