Je dřevěná podlaha vhodná pro podlahové topení?

Článek aktualizován v listopadu 2023: Uvažujete o podlahovém topení a místo laminátové podlahy chcete raději pravé dřevo? Dobrou zprávou je, že tato možnost je reálná – ovšem jen za určitých předpokladů. V našem článku vám poradíme, jaký typ dřeviny zvolit.

Dřevo funguje jako skvělý tepelný izolant, ne všechny dřeviny se však hodí kombinovat s podlahovým topením – ať už elektrickým nebo teplovodním. Problém může představovat zejména roztažnost materiálu, ovlivněná změnami vlhkosti. Vhodnější volbou budou spíše vícevrstvé výrobky s vyšší rozměrovou stabilitou.

Které dřeviny lze použít?

Mnohdy volba padne na vinylové nebo laminátové podlahy, skutečné dřevo ale nic nenahradí. U dřevěné podlahy máte jistotu naprosté zdravotní nezávadnosti, do ovzduší se nevypouští škodlivé látky, jako to může být v případě nekvalitních vinylových podlah. U vinylu a laminátu je vždy třeba si ověřit, zda neobsahují nebezpečná změkčovadla, formaldehyd a další škodliviny. U dřeva vám tento problém nehrozí.

Z vlastních zkušeností můžeme též dřevěnou pokládku na podlahové topení doporučit také proto, že se jedná o materiál, který se dokonale protopí a krásně hřeje. Navíc je velmi pohodlný i na bosé nohy a perfektně vypadá.

Některé druhy dřeva jsou náchylnější vůči vlhkosti a výkyvům teplot. Hodí se proto použít podlahové krytiny s nižším tepelným odporem (tzn. vyšší tepelnou vodivostí). Je třeba mít také na paměti, že na podlahové topení se hodí dřevěné pokládky pod 15 mm.

K vhodným dřevinám se řadí:

  • smrk
  • borovice severská
  • dub

Dub patří obecně mezi vůbec nejoblíbenější dřeva – je pevný, odolný a dobře snáší vlhkostní změny. Z dalších variant lze použít luxusní ořechové dřevo nebo exotické merbau, které je velmi odolné i v exteriéru a až o 30 % tvrdší než dubové dřevo. Tato dřeva nabízí i širokou škálu odstínů, mezi kterými si jistě vyberete podle svého vkusu.

Mezi zcela nevhodné alternativy naopak patří:

  • jasan
  • habr
  • buk

Proč vrstvená podlaha?

Vlhkost a teplota okolního prostředí ovlivňují tvarovou stálost dřeva. U vícevrstvých podlah to však neplatí jsou rozměrově stálejší a pro podlahové topení se často doporučují. Naopak masivní parkety, vytvořené z jediného kusu dřeva, vykazují větší rozměrové změny.

Jaký typ podlahového topení zvolit?

Můžete vybírat ze dvou základních typů, které se pod podlahu instalují – elektrického a teplovodního topení. Výhřevná síla je u obou systémů podobná a od noh vám tedy zima nehrozí.

Teplovodní topení, tvořené systémem trubek, je pod dřevěnou podlahu vhodnější. O elektrickém topení uvažujte pouze v případě firmy, která je schopna garantovat (protokolem o tepelné zkoušce) pomalý náběh i vychladnutí a prohřátí jednotlivých vrstev do maximální teploty 28 °C. Teplovodní topení vyžaduje vyšší počáteční investici, z dlouhodobého hlediska je však úspornější a lze jej napojit jak na elektrokotel, tak třeba na tepelné čerpadlo. Během horkých letních měsíců může pak fungovat i jako klimatizace.

Podlaha se vždy celoplošně lepí, jinak by topení neplnilo svou funkci dostatečně.

 

Prohlédněte si dřevěné podlahy vhodné pro podlahové topení

Síla, pevnost a sukovitá mozaika dělají z dubu to nejoblíbenější dřevo

Nejluxusnější dřevo, pro ty největší fajnšmekry, to je ořech

Merbau vytváří nádhernou mozaiku barev, která se jen tak neokouká

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3