Masivní dřevěná podlaha – ano, nebo ne?

Dřevěné podlahy přinášejí do našich domovů a interiérů přírodu a teplo, takže není divu, že patří mezi nadčasové evergreeny. Dřevěná podlaha ale není jen jedna. Můžete si vybrat ze spousty dekorů, druhů dřeva, ale i skladby podlahy. A ačkoliv stále převažuje názor, že masivní dřevěné podlaze se nic nevyrovná, přinášíme několik důvodů, které tomuto pohledu rozporují.

Celomasivní dřevěné podlahy jsou krásné a dodávají domovu unikátní nádech. Mají ale jednu zásadní nevýhodu, totiž tendenci se kroutit, což může časem způsobit nerovnosti a deformace. Tento problém je způsobený přirozeným pohybem dřeva, kterým reaguje na změny vlhkosti a teploty v prostředí. Jenže jakou jinou možnost vybrat, když trváme na dřevu?

Více vrstev, méně problémů

Řešením všech problémů spojených s použitím masivního dřeva přináší třívrstvá dřevěná podlaha. Ta je navržena tak, aby nabídla lepší funkční vlastnosti. Jak název napovídá, skládá se ze tří vrstev:

  • nášlapné vrstvy z masivního dřeva,
  • nosné vrstvy z dřevěného materiálu (může být dřevo smrkové nebo HDF deska)
  • a spodní protitahové vrstvy, která nejvíce chrání před kroucením.

Podívejte se ve videu, na složení jedné z naších nejoblíbenějších podlah dub selské prkno gent (0:50).

Tento design umožňuje podlaze lépe odolávat změnám vlhkosti a teploty, což zlepšuje její stabilitu a prodlužuje životnost. Přírodní krása dřeva zůstává zachovaná, podlaha je však mnohem odolnější. I o tento druh podlahy je ale třeba se řádně starat, tedy zejména ji pravidelně olejovat nebo lakovat.

Kromě třívrstvých podlah se vyrábějí také dvouvrstvé dřevěné podlahy. Ty se skládají pouze ze dvou vrstev:

  • nášlapné vrstvy z masivního dřeva
  • a nosné vrstvy.

Ačkoli mohou být (a většinou jsou) levnější než třívrstvé podlahy, jejich kvalita a stabilita často nedosahuje úrovně třívrstvých podlah. Investice do tří vrstev je proto dlouhodobější.

Dub, král dřeva

I když se trendy mění každým rokem, a v oblasti interiérů to platí dvojnásob, některé materiály jsou populární napříč časem. Jedním z nich je právě dřevo, a mezi jeho různými druhy vyniká dub. Oblibu si získal nejen krásným vzhledem, ale i svými vlastnostmi: je pevný a odolný, navíc lokální, takže je oblíbený nejen u zákazníků, ale i u výrobců nábytku a podlah. Ani dub však není bezchybný a masivní dubové podlahy trpí stejnými neduhy jako masivní podlahy z jiných druhů dřeva.

           

Při výběru dřevěné podlahy je důležité zohlednit nejen její vzhled, ale také funkční vlastnosti a životnost. Třívrstvé dřevěné podlahy poskytují řadu výhod oproti celomasivním variantám a jsou tak ideální volbou pro interiéry, které preferují tradiční materiály spojené s moderním přístupem. Nevíte, kde dřevěné podlahy hledat? Zkuste se podívat k nám. V našem e-shopu najdete perfektní řešení pro váš domov.

Z jakých vrstev se skládá dřevěná podlaha a jakou mají jednotlivé vrstvy funkci?

Objevte krásné a odolné dubové podlahy. Všechny jsou vhodné k použití s podlahovým topením.

Na co se nás nejčastěji ptáte při výběru dřevěné podlahy?

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3