Podlaha do obýváku - na co se při výběru zaměřit?

Vybíráte novou dřevěnou podlahu do obývacího pokoje, ale nejste si jisti, jaké dřevo a odstín zvolit? Obývací pokoj musí v prvé řadě působit domácky a útulně, abyste se v něm cítili příjemně. V dnešním článku si rozebereme, co by podlaha v obýváku rozhodně měla splňovat a co při výběru brát v potaz.

Které základní požadavky by měla podlaha splňovat?

Jelikož obývací pokoj patří k často využívaným místnostem a podlaha tedy bude značně namáhaná (nejen vámi, ale také například domácími mazlíčky, dětmi a také těžkým nábytkem), je vhodné vybrat podlahu, která nejenže dobře vypadá, ale zároveň je dostatečně odolná, dlouho vydrží, snadno se udržuje a má dobré tepelně-izolační vlastnosti.

Pro obýváku byste měli volit podlahy spíše z tvrdého či středně tvrdého dřeva. Mezi tvrdá dřeva patří habr, akát či ořech, u středně tvrdých je to pak dub či buk. Nejodolnější jsou pak třívrstvé podlahy, jelikož větší počet vrstev jim dodává potřebnou stabilitu.

Pro obývací pokoj se dřevěné podlahy výborně hodí – mají přirozený vzhled a působí teple a příjemně – dřevo nestudí do chodidel (jako například kachličky) a je příjemné na dotek. Dřevěné podlahy disponují velice dlouhou životností, trvanlivostí a možností renovace, což se nedá říct například o laminátových podlahách. Dřevěné podlahy jsou zároveň ideální variantou pro alergiky, jelikož nezadržují prach.

Výběr podlahy je třeba vnímat jako dlouhodobou investici – je tedy nutné zvážit jak kvalitu, tak vzhled. Podlaha totiž odráží celkovou atmosféru místnosti a neměla by se vám za pár let okoukat. Je tedy vhodné volit neutrálnější barvy a křiklavé barvy ponechat doplňkům či nábytku.

Celkový vzhled interiéru

Obývací pokoj je součástí většího celku a měl by reflektovat celkový vzhled interiéru. Při výběru barevného odstínu je zapotřebí brát v potaz několik faktorů. Především byste se měli zamyslet nad velikostí místnosti – světlejší dřeva se hodí do menších prostor, jelikož místnost přirozeně prosvětlí a opticky zvětší. Naopak podlahy z tmavého dřeva se hodí k rozlehlým prostorám či pokojům s vysokými stropy. Tmavé dřevo zároveň na první pohled zaujme pozornost díky své kontrastnosti a měli byste tedy vhodně vybírat i doplňky a nábytek, aby výsledný dojem lahodil oku a místnost nepůsobila přeplácaně. U výběru dřevěných podlah je tedy potřeba postupovat opatrně a s mírou.

Pokud vybíráte podlahu do již zařízeného obývacího pokoje, je vhodné zohlednit barvu nábytku, abyste nemuseli měnit celé vybavení pokoje, přičemž platí, že k tmavému nábytku se lépe hodí spíše světlejší podlaha a naopak.

Prohlédněte si dřevěné podlahy vhodné do obýváku

Široká paleta barev, odolnost a dlouhá životnost dělá z dubu oblíbenou variantu.

Pevné, tmavé dřevo ořechu dodá vašemu interiéru luxusní nádech.

Pevnost, stabilita, odolnost. To jsou podlahy z bukového dřeva.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3