Jak se vyrábí dřevěná podlaha?

Zajímá vás, jaký příběh za sebou mají ta krásně opracovaná, dřevěná prkna, které od nás dostanete v balíčku? Připravili jsme pro vás krátký článek o tom, jak celý proces vzniku podlahy vypadá.

Celý příběh začíná u stromu, který léta roste a košatí, než se dostane do fáze, kdy ho pokácíme a jeho dřevo použijeme. To každému stromu trvá jinak dlouho, měkké dřevo, jako je například smrk, borovice či modřín roste velmi rychle, tvrdé dřevo (dub, buk, habr či třešeň) narůstá pomalu. Zatímco dub roste 600 let, smrk můžeme využít již po 60. letech, a proto oba typy dřeva kombinujeme.

Vytěženou kulatinu odvezeme na pilu, kde ji rozřežeme do desek, které důkladně roztřídíme dle kvality a vysušíme. Podlaha se skládá ze tří vrstev, horní je z tvrdého dřeva a proto je nejdražší, spodní vrstvy jsou levnější, z měkkého dřeva. Dalším krokem je proto nařezání jednotlivých vrstev, vrchní vrstvy, dýhy, středové vrstvu ze smrku a spodní vrstva je opět dýha, ale ta už se neřeže, ale krájí. Potom to celé oformátujeme na rozměry podlah a slepíme k sobě na obrovské lisovací lince.

Lakujeme nebo olejujeme

Dalším krokem je ošetření povrchu na lakovací lince, kde podlahu buď lakujeme, nebo olejujeme, aby byl povrch lesklý a chráněný. V případě plovoucích podlah pak vyfrézujeme zámky a pak už podlahu jen zkontrolujeme a zabalíme.

Proč se jednotlivé vrstvy liší?

Vrchní vrstva musí být tvrdá, aby měla co největší výdrž, mohli jste po ní chodit a nebát se, že se brzy zničí. Další vrstvy již nejsou konstrukční, proto se mohou dělat ze smrkového dřeva, které je nejen levnější, ale také dostupnější.

Kolik dřevěná podlaha vydrží?

Pokud podlahu dobře položíte a budete ji pravidelně udržovat, odvděčí se vám tím, že bude krásná a funkční po desítky let. Podívejte se, jak správně o dřevo pečovat a užívejte si skvělých vlastností dřevěné podlahy co nejdéle.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3