Jaká je vhodná teplota pro podlahové topení?

Podlahové vytápění je moderní a efektivní způsob, jak udržet doma příjemné prostředí, aniž byste museli spoléhat na tradiční radiátory. Jedním z klíčových faktorů pro správnou funkci podlahového vytápění je teplota, která zajistí optimální pohodlí a úsporu energie. V tomto článku se podíváme na ideální teplotu uvnitř topení i na to, jakou teplotu podlahové topení vydrží.

Rozdíl elektrických a teplovodních podlahových topení

Než se ponoříme do problematiky teploty vody, je důležité pochopit rozdíl mezi elektrickým a teplovodním podlahovým vytápěním. Elektrické podlahové vytápění využívá elektrického proudu k ohřevu speciálních topných kabelů nebo fólií umístěných pod podlahovou krytinou. Teplovodní podlahové vytápění využívá vodu, která je ohřívána v kotli, tepelném čerpadlu nebo solárním kolektoru a následně cirkuluje pod podlahovou krytinou prostřednictvím trubek. Teplovodní systémy nabízejí vyšší úsporu energií a jednodušší instalaci.

Výhody teplovodního podlahového vytápění pro dřevěnou podlahu

Pro dřevěné podlahy je teplovodní podlahové vytápění ideální volbou z několika důvodů:

  1. Zaprvé, teplovodní systémy nabízejí rovnoměrné rozložení tepla po celé ploše podlahy, což minimalizuje riziko vysychání a deformace dřeva.
  2. Dále teplovodní podlahové topení umožňuje nižší teploty topné vody, což je pro dřevěné podlahy šetrnější.
  3. V neposlední řadě eliminuje potřebu viditelných radiátorů, což vám umožní větší flexibilitu při designu interiéru.

Více jsme o tomto tématu psali ZDE.

Jakou teplotu vody vydrží podlahové topení

Správná teplota vody je klíčovým faktorem pro úspěšné fungování teplovodního podlahového vytápění. Obecně se doporučuje udržovat teplotu vody v rozmezí 35-50 °C. Pro dřevěné podlahy je vhodné se držet nižšího konce tohoto rozmezí, ideálně kolem 40 °C. Příliš vysoká teplota vody může vést k přehřátí podlahy a potenciálně poškodit dřevěnou krytinu.

Teplota podlahy při podlahovém vytápění

Výsledná teplota podlahy závisí na několika faktorech, včetně zmíněné teploty vody v topném systému, typu podlahové krytiny a tepelného odporu podlahových materiálů. Pro dřevěné podlahy je ideální teplota kolem 26-29 °C. Taková teplota vám poskytne příjemný tepelný komfort a je vhodná i pro vaše tělo. Vyšší teplota do 35 °C se používá pouze v prostorách, jakými jsou koupelny nebo bazény. Důkladná izolace a správná regulace topného systému vám pomáhá udržovat optimální teplotu, výkon a dlouhou životnost podlahového vytápění i dřevěné krytiny

Vyberte si dřevěnou podlahu z naší nabídky. A pokud si nevíte rady, ozvěte se nám, rádi vám se vším pomůžeme.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3