Kdy a proč volit tmavou podlahu do kuchyně

Kuchyně je srdcem domova – je to jedno z nejdůležitějších míst v domě, trávíme v ní hodně času přípravou jídla, stolováním a společnými chvílemi s rodinou. Výběr podlahy do kuchyně tedy není nic, co by se mělo brát na lehkou váhu. Váháte, zda zvolit světlou nebo tmavou variantu podlahy? V následujícím článku prozkoumáme, proč a kdy byste se měli rozhodnout pro tmavou podlahu do kuchyně.

Estetické a funkční výhody tmavé podlahy

Světlá podlaha v domě opticky rozjasňuje a zvětšuje prostor. To ale neznamená, že je to jediné možné řešení. I tmavá podlaha v kuchyni přináší řadu estetických a funkčních výhod:

  • Kontrast a eleganci: Tmavá podlaha vám v kombinaci se světlými kuchyňskými skříňkami a spotřebiči vytváří přirozený kontrast, což dodává prostoru eleganci a moderní vzhled.
  • Maskování nečistot: při vaření a následném stolování vzniká spousta malých i větších skvrn, drobků nebo kapek. Na světlé podlaze mohou být tyto drobné nečistoty mnohem výraznější než na tmavší variantě. Pokud nechcete být obětí úklidu, pořiďte si podlahu, která není příliš jednolitá – drobné nedokonalosti se opticky ztratí.
  • Teplou a útulnou atmosféru: Tmavá podlaha může ve vaší kuchyni vytvořit teplou a útulnou atmosféru ideální pro setkávání s vašimi nejbližšími.

Proč tmavé dřevo?

Tmavá dřevěná podlaha se skvěle hodí do větších a prosvětlených kuchyní. V kombinaci se světlým nábytkem působí vkusně a luxusně – ať už se jedná o podlahu namořenou, nebo v přírodním odstínu. Tmavá podlaha vypadá seriózně a nadčasově. Stačí si s prostory jen trochu vyhrát a vykouzlíte interiér, který uchvátí nejen vás.

Podlaha v kuchyni by měla něco vydržet, proto doporučujeme vybírat z třívrstvých dubových, bukových nebo jasanových podlah. U nás je najdete v mořených variantách, šedých barvách i teplejší přírodních odstínech.

Pokud toužíte po podlaze z exotického dřeva, pak vás nejspíš zaujme lakovaná podlaha ze dřeva Merbau, která kombinuje červené, zlatavé i černé odstíny v krásné přírodní mozaice. Navíc je až o 30 % tvrdší než dub.

Už víte, že je tmavá podlaha tím pravým řešením pro vaši kuchyni, ale ještě nevíte, které dřevo vybrat? Jestliže preferujete českou produkci s nákupem přímo od výrobce a zároveň máte vysoké požadavky na vzhled i zpracování podlahy, porozhlédněte se u nás. A pokud si nevíte rady, ozvěte se nám, rádi vám se vším pomůžeme.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3