Dřevěná podlaha v koupelně - jaká kritéria musí splňovat?

Milujete přírodní materiály a na dřevo nedáte dopustit? Nejradši byste tento materiál umístili doslova všude – dokonce i do koupelny? Není důvod, proč si tento luxus odpírat. Stačí pouze zvolit vhodný typ dřeva a opatřit jej silnou ochrannou vrstvou.

Možná, že představa dřevěné masivní podlahy v koupelně ve vás vyvolává smíšené pocity. V kuchyni je ještě jakž takž akceptovatelná – tam sice hrozí, že se čas od času vylije voda, ale podlaha nebude vystavena neustálému působení vlhkosti. V koupelně je to už docela jiný případ. Jak je tedy možné, že ji přesto někteří lidé upřednostní?

Dřevo je odolnější, než myslíte

Dřevěná podlaha je na omak příjemná a pod chodidly nestudí, což se v koupelně může hodit. Bojíte se, že bude příliš namáhaná a za chvíli na ní začnou být patrné známky poškození? Nemohli byste být dál od pravdy. Když dřevo dostatečně ošetříte, podobných obtíží se vůbec nemusíte děsit. Vždyť naši předkové dřevo využívali už od nepaměti – a v různých situacích. Ostatně i Benátky původně vznikly jako malá osada vystavěná na dřevěných pilotách. Zapomeňte na kompromisy a dopřejte si to, po čem skutečně toužíte. Třívrstvé dřevěné podlahy jsou vysoce odolné – do koupelny jsou potom nejlepší opravdu tvrdá dřeva a také exotické dřeviny.

Ořech, dub, nebo merbau?

Nejdůležitější je pružnost vybíraných dřevin – ne každý typ dřeva lze v koupelně bezpečně použít. Z našich dřevin je odolný a tvarově stálý dub a ořech, z těch cizokrajných potom teak nebo merbau. V tomto případě se však vyplatí sázka na jistotu. Exotické dřeviny jsou obecně ještě odolnější než naše dřeva, navíc vynikají nádhernou barevnou kresbou a nápaditým vzorem. Jsou velmi estetické, navozují dojem přepychu a v podobném prostředí lépe obstojí.

Zásadní je pořádné těsnění

Dřevo musíte naimpregnovat a pořádně nalakovat nebo naolejovat. Kromě povrchu myslete rovněž na to, že je velmi důležité, aby se voda nedostala do škvír mezi prkny. K tomuto účelu doporučujeme použít tekutou gumu, která se dobře přizpůsobuje teplotním i vlhkostním změnám. Nanáší se na horní stranu zámku – při pokládce mírně vyteče ven a perfektně spoj utěsní. Poté je třeba ji z povrchu pečlivě utřít.

V koupelně nezapomeňte větrat

Všechna opatření vám ale nepomůžou, pokud se v koupelně dostatečně nevětrá. Neměla by se v ní udržovat nadměrná vlhkost, proto zde zbytečně nesušte prádlo – tím by se vzdušná vlhkost jen zvýšila. Máte-li v koupelně okna, pravidelně větrejte, a když ne, zapátrejte po nuceném způsobu cirkulace vzduchu (tzn. odtahem). Dřevo musí za každých okolností dýchat a vyžaduje vaši péči. Když ji podceníte, hrozí nejen jeho poškození, ale také vznik plísní. Zato když si dáte záležet, odmění se vám nádherným a s ničím nezaměnitelným vzhledem.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3