Jak vybrat plovoucí podlahu

Rozhodli jste se pro pokládku plovoucí podlahy? Pak zřejmě stojíte před rozhodnutím, jak vybrat tu správnou pro vaše konkrétní potřeby. Jelikož se při pokládce plovoucím způsobem podlaha nepřipevňuje k podkladu ani ke stěnám, ale pojí se dohromady pomocí mechanických zámkových spojů, využívá se často jako levné a rychlé řešení, které lze v případě potřeby snadno rozebrat.

Dnes se podíváme na to, co je potřeba brát při pokládce plovoucí podlahy v potaz, co zohlednit při výběru a s čím je třeba při tomto řešení počítat.

Materiál podlahy dle místnosti a způsobu využití

Výběr podlahy je přirozeně ovlivněn místností, do které ji hodláte umístit. Pokud chcete položit plovoucí podlahu do frekventovaných míst v domě, jako je obývák, ložnice či dětský pokoj, vsaďte na poctivou dřevěnou plovoucí podlahu, po které se dobře chodí i bez ponožek. Dřevěná podlaha se vám odvděčí dlouhou životností a autentickým vzhledem.

Naopak do koupelny či kuchyně můžete zvolit bambusovou plovoucí podlahu, která vyniká vysokou odolností vůči vlhkosti a vy se tak nebudete muset obávat, že vám podlaha nabobtná či popraská. Do veřejných prostor jako jsou chodby, haly či sportoviště pak vsaďte na laminátovou plovoucí podlahu, která vyniká nízkými pořizovacími náklady.

Do extrémně namáhaných a zatěžovaných prostor se plovoucí podlahy příliš nehodí, jelikož hrozí jejich nenávratné poškození. Například do garáží a dílen proto vsaďte buď na betonovou podlahu, nebo například na kachličky či případně levné lamino, u kterého vás jeho poškození nebude tolik bolet.

Vhodná barva a odstín podlahy

Věnujte také dostatek času estetické stránce – menší místnosti ocení světlejší a neutrálnější tóny podlahy, které prostor opticky zvětší. Čisté, studené barvy v kombinaci se světlými barvami stěn působí prudce nadčasově a elegantně. Mezi světlé dřevěné podlahy patří například podlahy z javoru či jasanu.

Tmavší tóny naopak působí teplejším a útulnějším dojmem a hodí se do větších místností, kterým chcete dodat domácký ráz. Například tmavě hnědý odstín podlahy s příměsí do červena vytvoří krásný rustikální vzhled. Moderní a stylový vzhled místnosti naopak dodá velmi tmavě hnědá až černá podlaha v kombinaci s bílými či krémovými stěnami. Mezi tmavé dřeviny vhodné pro plovoucí pokládku patří například dub, ořech či buk.

Ať už si zvolíte jakoukoliv dřevěnou podlahu, můžete se spolehnout na autentický vzhled, který vašemu domovu dodá přirozené teplo. Na dřevěné podlaze je totiž radost chodit a postupem času se na ní vytvoří příběh vašeho domova. A pokud potřebujete pomoci s výběrem, obraťte se na nás. Rádi vám pomůžeme vybrat to nejlepší řešení pro vaše konkrétní potřeby.

Zpět do blogu

Josef Řezníček

Josef Řezníček

Pro dřevo mám slabost, a proto dobře vím, co jeho pořízení obnáší. Pomůžu vám najít ideální dřevěnou podlahu – podle toho, kde ji chcete umístit, jak bude zatěžována, nebo třeba podle toho, jestli plánujete také podlahové topení. Přijeďte do naší vzorkovny v Borači u Brna a nechte si poradit.

JAKOU PODLAHU VYBRAT?

Rádce s výběrem podlahy

Náš rádce s vámi projde všechen sortiment, abyste našli podlahu, která do vašeho interiéru perfektně zapadne. A na samotnou pokládku jsme pro vás připravili videonávody, ať víte, co vás čeká.

1

Dřevěný podklad

(masívní desky, dřevotřískové desky, OSB
desky nebo staré parkety)

Na cementovém základě

(beton nebo anhydrit)


2
    
  
3